Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП

Сподели: 

Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП
Последиците от парламентарния вот на 14 ноември продължават да отекват. На брифинг днес (16 ноември) лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че подава оставка като председател на столетницата. Тя мотивира решението със слабия резултат, който БСП постигна на изборите. Припомняме, че социалистическата партия записа поредно слабо представяне, като остана четвърта и беше изпреварена от ДПС.
Нинова коментира, че епидемичната обстановка е уплашила много хора и ги е спряла да отидат до урните. А машинното гласуване е затруднило по-възрастната част от електората на БСП. Но освен тези обективни причини, за катастрофалния изборен резултат вина имат и субективни фактори.
 „От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които пет години го правят – така наречената вътрешна опозиция… Но е абсолютна изненада, че оставката ми искат Служебният кабинет, чрез говорителя си Антон Кутев. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката“, каза Нинова пред медиите. „На тези две структури предлагам да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа кризите – има достатъчно проблеми за решаване. Инициативният комитет да си гледа балотажа, това им е работата, а не да се занимават с ръководството и оставките в БСП“, коментира тя. И сподели: „Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого. Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да кажа истината. Мълчах в името на това в партията да има единство, да няма публични караници, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам, като подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия“.
Нинова коментира, че до скоро вътрешната опозиция в БСП се е „отглеждала“ от Бойко Борисов. Сега, когато Борисов падна от власт, опозицията се е прехвърлила в Служебния кабинет. „Тя диктува кадровите назначения, тя получава обществени поръчки… Тази опозиция по време на кампанията работи за партия „Продължаваме промяната“. Това е факт. Новата президентска партия „Продължаваме промяната“ отне, по изчисления на социолози и политолози, между 10% и 15% от БСП“, заяви Нинова.
Тя отбеляза, че сега на дневен ред пред БСП са два въпроса: преговорите за съставяне на правителство и изборът на председател на партията. Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет тази събота. „Този Национален съвет трябва да ни даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме провеждане на конгрес в началото на януари, който да констатира моята оставка“, обясни Корнелия Нинова. От думите й стана ясно, че за да влезе оставката й в сила, трябва да се проведе конгрес, който да констатира оставката и да избере един от сегашните заместник-председатели на партията да организира и проведе пряк избор за следващ председател.