Косенето – една пролетна тема

Сподели: 

В условията на извънредното положение ни се налага да стоим в къщи и все по-често получаваме информация от институциите от техните официални сайтове.
Каква беше моята изненада, когато отворих сайта на Община Видин - в две от техните публикации явно се пишеше за друг град или община.
Нямам претенции, че разбирам начина на организация на поддържането на зелените площи от общината, но това не значи, че трябва да се дава невярна информация за постигнатите резултати.
На 8 април в официалния сайт на Община Видин пише, че зелените площи в централната градска част са прекопани, почистени от плевели и се поливат. Снимките, които направихме на 12 април (4 дни след това) доказват точно обратното. На снимките не личи ясно дали е поливано, но мога да кажа, че това се случи едва на 23 април, и то пешеходната зона пак не беше полята.
На 22 април пак в официалния сайт на Община Видин пише: „ Успоредно с това крайните квартали, детските площадки в града и населените места от общината бяха приведени в изряден вид. Окосени са тревните площи в парк “Владикина бахча“, Крайдунавски парк , бул. “Панония“ и други по- големи зелени пространства. Екипи работят също в кварталите, както по главните улици и пешеходните зони на града.“
Оказва се, че за втори път се публикува нещо, което не е точно така. През годините, когато се занимавах с организирането на косенето във Видин съм имала точни критерии за „окосено“. Те не са само мои, а дори бяха записани като изисквания във всичките наши договори и то от Община Видин като Възложител.
Какво се оказва сега - когато същата Община е в ролята на Изпълнител, критерии за качество няма. Косенето започна прекалено късно и е съвсем естествено, че резултатите не са добри. Навсякъде “окосените“ площи са или недовършени, или нащипани отгоре-отгоре, което е и причина след 1-2 дни изобщо да не личи, че е косено. Това се забелязва само по изсъхналата на места несъбрана трева.
Цитирани са крайните квартали и ако съм познала два от тях, са ж.к. “Гео Милев“ и ж.к. “Бонония“. За съжаление от направените от мен снимки се вижда, че там работата само е започнала и съвсем не е довършена. Ако това, което видях е изряден вид се извинявам за коментара.
На 23 април на обяд минавах покрай Крайдунавски парк и видях новата косачка на Общината да работи около „Телеграф капия“ в посока към Паметника на свободата.
Защо тогава е написано, че Крайдунавски парк е окосен, като работата не е дори наполовина свършена?
Цитира се, че екипи работят по пешеходните зони на града. На 22 април нямаше и следа от работници по ул. “Търговска“ и ул. “Пазарска“. Там тревата беше с височина между 40 и 100 см и това също сигурно е изряден вид или тези улици не са в така наречените пешеходни зони. Положението е също и по ул. “Цар Симеон Велики“, “Христо Ботев“ и „Хан Аспарух“, които са едни от най- натоварените и главни в града.
Също трябва да кажа, че нямам намерението да следя косачите на Община Видин. Снимките, които направих и коментарите ми са от възмутен гражданин на Видин, които се интересува от зелените площи и поддържането им. За разлика от други хора, на мен това ми е професия и нередностите ме дразнят още повече.
Ние живеем в малък град и всеки вижда как и колко се работи на обществените площи  и няма смисъл да се пишат по този начин нещата.
В един официален сайт, поне според мен, трябва точно, конкретно и коректно да се посочват нещата, които Община Видин извършва и съм убедена, че това не е само мое мнение.
24.04.2020 г.                                                                                                                                              Ландш.арх. Даниела Димитрова
                                                                                                                                                Управител клон Видин на „Еко-Титан“ ЕООД