Кът за отдих и игри изграждат в село Тополовец

Поетапно в населените места в община Ружинци се извършва косене на зелените площи
Сподели: 
На това място в центъра на село Тополовец след броени месеци ще има кът за отдих и игри

Благодарение на спечелен от Община Ружинци проект, в село Тополовец ще бъде изграден кът за отдих и игри. Проектът е на стойност 9989.40 лв. – финансиране от „Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда“, и ще бъде реализиран до края на октомври 2020 г. „С този проект Кметство Тополовец си поставя за цел да създаде в центъра на селото обособено място, подходящо за забавление и игра на децата и за почивка на жителите и преминаващите. Непосредствената близост на обекта до път III- 114, широката отбивка за спиране на автомобили, автобуси, камиони и леки коли, водят до замърсяване на терена. С изграждането на кът за отдих ще се създадат условия за пълноценна почивка на пътниците и местните хора. Теренът, предвиден за изпълнението на проектното предложение, се намира в центъра на селото, в непосредствена близост до сградата на Кметството, селската чешма и параклиса“, обясни кметът на община Ружинци Александър Александров.
Трябва да се отбележи, че на проведеното в началото на годината обсъждане на бюджета на Община Ружинци, жител на село Тополовец постави въпроса за необходимостта от облагородяване на централната част на населеното място. тогава кметът Александров увери, че ще бъде разработен проект и ще се кандидатства именно пред ПУДООС за осигуряване на необходимото финансиране. Обещание, което очевидно е спазено.
Проектът предвижда зоните за игра и отдих да бъдат осветени, като за тази цел ще бъдат закупени и монтирани със собствени средства 4 броя LED осветителни тела и 3 броя LED прожектори. Ще бъдат закупени и монтирани с помощта на местното население: една беседка модел „Класика“ – петоъгълна, метална тенис маса, една маса за шах с 4 седалки, комплект маса с пейки без облегалка, занимателна игра „Морски шах“, гигантски комплект фигури за шах, черна дъска за рисуване, игра „Криво огледало“, детска къщичка „Индианска шатра“ и 3 бр. кошчета. Ще бъдат засадени декоративни храсти, цветя и дървета.
„Целта ни е и да покажем на гражданите волята на държавата да поощрява подобни граждански инициативи чрез обезпечаване на доброволния труд и награждаване на желанието на жителите да живеят в по-чиста и приветлива среда с изграждането на нови, приветливи, чисти и зелени райони за прекарване на свободното време и отдих. Чрез реализирането на дейностите по проекта ще се постигне повишаване на екологичното самосъзнание, затвърждаване на умения и желание за опазване на околната среда. Ще се задоволят потребностите на децата от физическо и емоционално развитие. Иновативна е идеята да развиваме мисловната дейност на децата и младежите, чрез три различни подхода към играта на шах: традиционна, „морски шах“ и игра с големи фигури (гигантски шах)“, сподели Александров. Той отбеляза, че поставянето на кошчета за отпадъци ще спомогне за превенция на замърсяването на района, а предвиденото кошче за разделно събиране ще даде възможност за създаване на навици за тази дейност.
Междувременно закупената от Община Ружинци техника за поддържане на зелените площи вече е впрегната в работа – през изминалата седмица беше окосен районът около двата спортни, както и зелени площи в селата Дреновец и Роглец. Община Ружинци помогна с техника и хора за окосяване на тревата в Добридолския манастир. Предприето беше и кастрене на клоните на дърветата , които пречат на разминаване на колите по пътя за горния разклон за Плешивец.