Ледена пързалка във Видин радва малки и големи

Сподели: 

Ледена пързалка вече радва малки и големи във Видин. Днес (23 ноември) зимният атракцион, намиращ се на площад „Бдинци“, официално заработи. Специални гости на празника бяха малките възпитанички на Спортен клуб „Ледени искри“, които представиха кратка програма и впечатлиха присъстващите със своята грациозност и елегантност. Сред аплодиращите леденото шоу бяха и заместник-кметовете на Община Видин Борислава Борисова, Цветомира Илиева, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, председателят на Общинския съвет Генади Велков и др.
Заместник-кметът Борисова приветства жителите на Видин, които бяха най-нетърпеливи и бяха дошли още на откриването на съоръжението. „Радвам се, че изпълнихме поредния ангажимент от управленската програма на кмета д-р Цветан Ценков. Убедена съм, че пързалката сбъдна много детски мечти и ще бъде чудесно забавление за младите хора в нашия град, а и за по-възрастните“, сподели Борисова. Тя подчерта, че леденият атракцион отговаря на всички изисквания на ЕС за безопасност и призова ползването на съоръжението да става при спазване на противоепидемичните мерки и на утвърдените правила.
Първите две сесии след официалното откриване ледената пързалка бяха безплатен подарък от Община Видин за най-нетърпеливите. Отново на леда, за да се забавляват, излязоха и възпитаничките на Спортен клуб „Ледени искри“. 11-годишната Теодора Симеонова разказа, че тренира от 8-годишна. Година по-малката от нея Ралица Лефтерова се занимава с фигурно пързаляне също от 8-годишна. А най-малката „ледена искра“ – 8-годишната Илияна Милошева, се оказа с по-голям опит на леда от своите каки – с красивия спорт тя се занимава още откакто е била едва на четири годинки. И трите момичета споделиха, че им доставя удоволствие да се пързалят и да участват на състезания, а усещането да са на леда определиха с една дума – свобода.
Треньорката им Ивета Върбанова насърчи всички – и малки, и големи, които искат да се научат да карат кънки, да дойдат на ледената пързалка. „Много е полезно, развива възможностите на децата да проявят творчество. Не е страшно да падате – даже някои пъти е по-забавно отколкото самото каране. Родителите също са добре дошли, защото това е един много добър начин да изкарате свободното време заедно със своите деца“, отбеляза Ивета Върбанова.
Шестгодишните Лора и Лъчезара бяха сред първите, които се наредиха на опашката на билетната каса. И двете споделиха, че не се притесняват, а очакват с вълнение да стъпят на леда. Лъчезара разказа, че вече се е пързаляла на лед, докато за Лора това беше първия път – затова тя реши да използва помощно средство, като избра помощник при първите й стъпки на ледената пързалка да бъде един симпатичен пингвин.
На новаците в пързалянето на лед помагат и инструктори – един от тях е Мартин Методиев. „Ще бъдем на две смени: от 12 до 15 ч. и от 17 до 21 ч. Така че докато е отворена пързалката, постоянно ще има хора, които да помагат на пързалящите се – за обуването на кънките, както и ще ги придружаваме на пързалката“, разказа Мартин.
Оказа се, че не само децата са нетърпеливи да се порадват на зимния атракцион – сред първите ползватели на ледената пързалка имаше и по-възрастни наши съграждани. Сред тях бе Цецка Димитрова, която разказа, че се е пързаляла и преди и затова е решила да се възползва от възможността да го направи пак. „Пързалянето с кънки е голямо удоволствие, затова е чудесно, че във Видин също има ледена пързалка“, сподели тя.
Правила, график на работа и цени за ползване на зимната атракция
Новата ледена пързалка се стопанисва от Община Видин и ще радва любителите на зимните забавления чак до края на февруари 2021 г. Съоръжението е с естествен лед и ще работи всеки ден от 12:00 ч. до 21:00 часа (при температура под плюс 15 градуса), с график от половинчасови сесии с 30 минутна пауза за извършване на задължителната профилактика помежду им. Цената на услугата за една сесия е: за възрастни – 5 лв.; за деца и ученици – 3 лв.; за ползване на помощно средство – 1 лв.
Съоръжението, което е с размери 300 кв. м и максимален капацитет 60 души, може да се използва както от деца, така и от възрастни. Кънките за пързаляне се предоставят по номера, след получаване на касов бон и се връщат само на обозначеното място, като преди това бъдат почистени. Разрешено е пързалянето и със собствени кънки.
Пързалката е предназначена за физическа активност, а не за фигурно пързаляне. След всяко ползване кънките ще бъдат дезинфекцирани. Ползването на съоръжението става при спазване на противоепидемичните мерки. За целта е поставена маркировка, така че изчакващите да получат касов бон да са на необходимата дистанция един от друг. Пълните правила за използване на атракциона, както и графика и цените на услугата са разположени на видно място върху касата, красиво изрисувана от видинската художничка Теодора Обретенова.