Лекоатлетически щафетни игри и трибой се проведоха във Видин

Сподели: 

Видинският спортен клуб по лека атлетика „Радуканови“ беше домакин на две събития, организирани в рамките на програмата на Българската федерация по лека атлетика за популяризиране на „кралицата на спортовете“ сред децата. На лекоатлетическата писта на стадиона във Видин се проведоха състезания от веригите „Да открием 100 таланта за леката атлетика“ и „А1 Атлетика за младежи“.
Около 50 деца – както спортисти в СК „Радуканови“, така и деца, занимаващи се с футбол, се включиха в състезанието „Да открием 100 таланта за леката атлетика“. То се проведе в рамките на програмата на Българска федерация по лека атлетика, насочена към развитието на атлетиката сред децата в България, обясни Антон Бонов, координатор в Българска федерация по лека атлетика.
„Преди няколко години беше малко поизостанала атлетиката сред децата от 1 до 5 клас. И от 2013 година направихме една програма за детска атлетика, за деца от 6 до 12 години, която придоби доста голяма популярност“, обясни Бонов. Той допълни, че тази програма е едно допълнение към националните шампионати, които Българската федерация по лека атлетика организира, където могат да участват деца от 12 години нагоре.
„Детската атлетика е отворена не само към картотекирани състезатели. Целта е да представим атлетиката сред децата, да разберат какво е това лека атлетика, затова и в днешното състезание участваха част от футболистчетата от Видин, защото леката атлетика всъщност е основна кондиционна подготовка за всички спортове“, обясни Бонов. „Важното е децата да видят какво е леката атлетика и до колкото се може повече краища на България да стигне тази програма. Защото в София има например 20 лекоатлетически клуба, и там децата са запознати с този спорт. Целта чрез тази програма е да разширим географията на детската лека атлетика“, заяви Антон Бонов.
За втори път във Видин се провежда състезание от веригата „Да открием 100 таланта за леката атлетика“, каза Мирослав Радуканов, треньор в СК „Радуканови“. „Преди две години също организирахме такова състезание. Всяка година по 20 клуба от цялата страна са партньори по тази програма –  за радост, тази година отново партньорстваме на Българска федерация по лека атлетика“, коментира треньорът. Специалистът изрази задоволство, че децата с голям ентусиазъм и хъс се включиха в щафетните игри.
След края на първото състезание, пред спортистите от клуба по лека атлетика имаше още едно предизвикателство – при това доста сериозно. Младите лекоатлети, на възраст от 12 до 15-годишна възраст, участваха в трибой. Дисциплините, в които се състезаваха, бяха: за момичета – 60 метра гладко бягане, скок дължина и бягане 600 метра; за момчетата – 60 метра гладко бягане, скок дължина и бягане 800 метра. При момчетата най-силно се представи Денислав Генадиев, а при момичетата най-много точки от трите дисциплини събра Ивайла Мишина.
Дисциплините в трибоя са същите, които са включени и в националния шампионат при тази възрастова група, обясни треньорът Мирослав Радуканов. „Това е като едно контролно за децата – да видим как вървим“, подчерта Радуканов. Допълни, че това е важно, защото макар тренировките да са възобновени след наложената заради коронавирус епидемията неколкомесечна пауза, на децата им липсват състезанията.
Специалистът обясни, че пред състезателите на СК „Радуканови“ предстоят няколко важни състезания: на 11 и 12 юли е Националният шампионат по лека атлетика за момичета и момчета под 16 години; на 18 и 19 юли е националният шампионат за юноши и девойки под 18 години; и на 1 август е националният шампионат за момчета и момичета под 14 години. „Във всички възрасти ще вземем участие, като най-много състезатели от нашия клуб ще вземат участие в националния шампионат под 14 години. След това до края на летния сезон има няколко турнира. Има една верига „Go Kids” – на 30 август ще е финалното състезание, като там се борим за някои от призовите места в генералното класиране. От 7 до 9 септември в град Бърно ще има Европейско клубно първенство за деца под 14 години, където мисля, че ще участваме с четирима състезатели – това е засега, според резултатите, които показват“, обясни треньорът по лека атлетика.
НИЕ