Летни музикални празници започват във Видин на 4 юли

Сподели: 

За поредна година Симфониета Видин кани почитателите на класическата музика на Летни музикални празници. Програмата на музикалното събитие, което започва утре (4 юли), ще предложи интересни заглавия, а на сцената, която и тази година ще бъде издигната на фона на Стамбол капия, ще излязат талантливи изпълнители. За да подарят на видинчани и гостите на града незабравими Летни музикални празници, усилия обединяват Симфониета Видин, Държавна опера Варна, Сдружение „Опера за България“, Академичен хор на Филхармония Олтения, Крайова. 

Първият концерт от програмата е посветен на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър Видин, напомни директорът на видинската Симфониета Мирослав Кръстев на пресконференция днес, в която участваха заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова и нашата съгражданка проф. Иванка Нинова, както и диригентите Свилен Симеонов и Григор Паликаров.

„В програмата на летни музикални празници 2024 сме включили „Кармина Бурана“ – едно произведение на Карл Орф, което самият той нарича сценична кантата. Имаме удоволствието да го представим на видинската публика съвместно с Академичния хор на Филхармония Олтения (Крайова) и солистите Александър Крумев, Елена Мишинова и Андрей Мирчев. Диригент е маестро Свилен Симеонов. Продължаваме на 5 юли с представянето на „Вълшебната флейта“ – Моцарт. Диригент е маестро Григор Паликаров. И на 7 юли завършваме фестивала с едно доста впечатляващо произведение, което е съвместен проект с Държавна опера – Врана – става дума за мюзикъла „Бодигард“, в който са синтезирани, събрани най-популярните песни от едноименния филм, диригент е Срацимир Павлов, а солисти са Орлин Горанов, Нора Караиванова и Манал ел Фейтури“, каза Мирослав Кръстев. 

За четвърти път Община Видин подкрепа провеждането на фестивала финансово и логистично, припомни заместник-кметът Борислава Борисова. „Всеки един проект, който сме успели да реализираме, показва едно – общинското ръководство работи успешно в сферата на културата и превръща Видин във фестивален град и град на изкуствата, докосвайки всеки един от жителите на града ни“, отбеляза Борислава Борисова. Тя отправи благодарности от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от цялото общинско ръководство към всички, които обединяват усилия и творческа енергия, за да стане възможно това престижно музикално събитие, превърнало се в традиция за нашия град.

Проф. Иванка Нинова, по чиято идея се роди фестивалът, изрази задоволство, че вижда тази своя мечта сбъдната. „Радвам се, че тази година успяваме да прибавим още една вечер в поредицата на спектакли, така че се надявам в бъдеще да можем да направим други още заглавия и различни стилове да прибавим в нашите празници“, сподели проф. Нинова. 

НИЕ