Летни музикални празници се проведоха за втора година във Видин

Сподели: 

Второто издание на Летните музикални празници – събитие, което дава възможност за незабравими срещи на жителите и гостите на Видин с оперното и оперетното изкуство – премина с голям успех и при силен интерес от страна на публиката. Метеорологичните условия принудиха организаторите да променят локацията и вместо пред Стамбол капия представленията бяха представени на сцената в Драматичния театър, но това не попречи да се получи един истински празник на класическото музикално изкуство.
През първата вечер (8 юли) приветствие към участниците и гостите в престижното културно събитие поднесе заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова. Тя отправи поздрави от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име към всички, благодарение на които става възможно и през това лято Видин отново да се превърне в сцена на оперно-оперетното изкуство – към нашата съгражданка и вдъхновител на Летните музикални празници – проф. Иванка Нинова, към директора на Видинската симфониета – Мирослав Кръстев и оркестрантите, и към всички солисти. Борислава Борисова пожела успех на спектаклите и изрази увереността си, че те ще донесат незабравими емоции и ще бъдат оценени високо от зрителите. Проф. Нинова благодари на Общината за съдействието и лично на кмета д-р Ценков и на заместник-кмета Борисова и също пожела „на добър час“ на културната проява.
Първото концертно изпълнение от Летните музикални празници бе „Трубадур“ от Джузепе Верди. То премина под диригентството на маестро Григор Паликаров и с участието на Общински хор „Гена Димитрова“ от град Плевен, с диригент Анелия Дечева. Публиката прие с много аплодисменти изпълненията на солистите Пламен Димитров – Граф ди Луна, Габриела Георгиева – Леонора, Михаела Берова - Азучена, Петър Найденов – Ферандо, Валерий Георгиев – Манрико.
Втората вечер на Летните музикални празници също събра много почитатели в залата на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ във Видин. Концертното изпълнение на оперетата от Имре Калман премина под диригентството на талантливия Димитър Косев. Солисти бяха Пеньо Пирозов – Едвин, Добрина Икономова – Силва, Александър Мутафчийски - Бони, Катерина Тупарова – Щаси, Йоланта Николаева – Цецилия (Цилика), Стоян Стоянджов – Фери Бачи, Илия Деверджиев – Мишка, Стилиян Цветанов – Киш. В спектакъла отново участва и Общински хор „Гена Димитрова“ от град Плевен.
След представлението нашата съгражданка проф. Иванка Нинова и директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев изказаха благодарност на Сдружение „Опера за България“ за организацията и оказаното съдействие, на Община Видин за финансовата подкрепа и гостоприемството, както и на всички участници в концертните изпълнения през двете вечери и на видинската публика. Те отправиха пожелание догодина Видин отново да стане домакин на Летните музикални празници и традицията да продължи.