Любен Иванов: Пропастта в развитието между град Видин и малките населени места трябва да бъде преодоляна

Сподели: 

„Във всички свои разговори с хората във Видин казвам, че асфалтирането на улиците не може да е цел на едно общинско ръководство – това е задължение на Общината, което тя трябва да изпълнява във всички квартали на Видин и във всички населени места“. Това заяви кандидатът за кмет на Община Видин на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Любен Иванов. 

В момента се е отворила пропаст между град Видин и останалите населени места, посочи той. Според него, буквално селата са изоставени. „И това не е от четири години или от осем години. Моята визия е населените места да се развиват по същия начин, по който това се случва в кварталите на Видин. Не трябва да има разлика между по-малките населени места и кварталите на общинския център“, отбеляза кандидатът за кмет на Видин.

Любен Иванов обясни, че като областен управител на Видин работел в посока на това да се създаде местна инициативна група между малките населени места в община Видин и община Ново село, за да могат да се използват парите от „Програмата за развитие на селските райони“ за финансиране например рехабилитацията на уличната мрежа във видинските села. Местната инициативна група ще позволи на Община Видин да изпълнява малки инфраструктурни проекти, отбеляза той и напомни, че в настоящия програмен период възможността за финансиране на една местна инициативна група е малко над 3 милиона евро. 

„Представете си три милиона лева да влязат в селата на община Видин. И от тях милион и половина да влязат за асфалтиране на улици и милион и половина да отидат за реализация на проекти на частни лица, които да направят къща за гости, стоянка за лодки, къмпинг, или читалището да се ремонтира покрива. Всичко това са възможни инвестиции. И давам пример. В Община Берковица чрез местна инициативна група са поети 30% от инвестицията за изграждане на къща за гости – да, не се осигурява цялото финансиране, но е една помощ. Надявам се, че ще успеем да създадем такава местна инициативна група, макар че предходният срок беше изпуснат от Община Видин. По подобен начин в предходните години ръководството на Община Видин е пропуснало и други ценни възможности. Сигурен съм, че можем да отстраним този порок“, каза Любен Иванов.

Постигането на балансирано развитие, при което малките населени места не са пренебрегнати, изисква също така подобряване на транспорта. Според кандидата за кмет на Видин на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ това може да се постигне като Общината създаде собствено транспортно дружество и се осигури финансиране за закупуване на модерни екологични автобуси. 

„Трябва да се подобри състоянието на общинската пътна мрежа. Ще дам пример – като тръгнете за Рупци и Дружба пътят е отвратителен. Трябва да се направи проектиране и да търсим финансиране, включително от държавата. Мисля, че няма да има проблем да осигурим финансиране, стига да направим нужното проектиране и да представим мотивирано искане пред държавата. Няма логика Община Кула да е ремонтирала участъка на този път, минаващ през нейната територия – от Кула до Каленик, а Община Видин – голямата община в областта, да не може да направи пътя от Каленик до Видин“, отбеляза още Любен Иванов. 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление