Любен Иванов: Първо трябва съгласие по принципните въпроси, имената на министрите са накрая

Сподели: 

НИЕ: Оставката на Денков вече е факт. Каква  е вашата оценка за 9-те месеца управление на кабинета?

Любен Иванов: За мен три са успехите, които трябва да бъдат посочени: пълноправното членство в Шенген по въздух и вода, промените в Конституцията и променената политика спрямо общините. Тези три стълба са основата, върху която България може да изгради бъдещия си просперитет.

Кой пропуск бих отличил? Това, че сме пълноправен член на Шенген е повод за гордост, но не трябва да ни успокоява, а трябва да продължим реформите и борбата с корупцията и мигрантския натиск, за да постигнем и сухопътен Шенген.

 

НИЕ: ПП-ДБ имат редица различия с ГЕРБ, как влияят те на преговорите? Колко са важни преговорите за съставяне на правителство?

Любен Иванов: Случващите се преговори са нещо нормално за Европа. В България обаче тази политическа култура не съществуваше - години наред една партия, един лидер доминираше явно над останалите. Тепърва правим начални стъпки и именно в това е демократичният процес. Към настоящия момент не е толкова важно да се подпише коалиционно споразумение, не е важно да говорим дори за министерски постове. Първо трябва да постигнем съгласие по принципните въпроси – продължаване на реформите, борбата с корупцията, назначаване на свестни, образовани, почтени хора в регулаторите, така че да се гарантира едно по-справедливо общество и чак накрая са имената на министрите. Надявам се, че преговарящите ще достигнат до средната балансираща точка, около която ще може да се постигне политическо съгласие и да бъде формирано работещо правителство.

 

НИЕ: Има ли образно казано „вето“ от страна на ГЕРБ за министри, които вие предлагате да продължат  мандата си?

Любен Иванов: Предстоят преговори. При тези преговори вероятно освен имената на действащите министри, ще бъдат обсъждани и други кандидати. Не мисля, че има министър, чието представяне да предизвиква твърдо „вето“ от страна на ГЕРБ. Ние също имаме забележки към някои министри, но както казах – предстоят преговори.

 

НИЕ: На кого ще разчитате за мнозинства за Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет и на Комисията за противодействие на корупцията, изборът на които изисква квалифицирано мнозинство?

Любен Иванов: ПП-ДБ ще търсят за кандидати за ВСС, ВПС и на КПК хора, които са едновременно доказани професионалисти, но и почтени, с добро име, с доказани и изградени в годините ценности, които ще могат да отстояват позиции и да защитават интересите на гражданите. Около тези хора ще се търсят необходимите мнозинства, но тези мнозинства трябва да се търсят от ПП-ДБ и ГЕРБ заедно, а не както често правеше ГЕРБ досега – да използва „на повикване“ ИТН или Възраждане.  

НИЕ: В последния ден Министерството на правосъдието пусна за обществено обсъждане новия Закон за съдебната власт- според правилата за избор на нови членове на двата съвета - право да номинират ще имат и представители на Висшия адвокатски съвет и юридическите факултети. Има ли опасност кадровото израстване на магистратите да зависи от хора с политически обвързаности? Това ще направи ли невъзможно съществуването на групи като тази на Нотариуса или Пепи Еврото?

Любен Иванов: Проектът за нов Закон за съдебната власт е пуснат за предварителни обществени консултации. В него има неща, които да се прецизират, но правото на Висшия адвокатски съвет и на юридическите факултети да правят номинации за членове на ВСС и ВСП няма да доведе до политизиране на тези два органа. Промените в Конституцията гарантират независимост на Съда като основен носител на съдебната власт от политическа обвързаност и променят ролята на Главния прокурор, който досега бе всесилен. Доколкото по-голямата квота на Народното събрание в избори на членове на ВПС, то спирачки върху политическите обвързаности са именно изискванията към членовете и обществения контрол, който се налага с новия ЗСВ; тук трябва да се посочат и промените във функциите и правомощията на прокуратурата и обжалваемостта на нейните актове.

Дали промените в ЗСВ ще направят невъзможно съществуването на групи като тази на Нотариуса и Пепи Еврото? Аз винаги съм казвал, че тези групи са израз на язвите на обществото. Тяхното функциониране е свързано предимно с работата на бившия Специализиран съд и доминантната роля на Главния прокурор в процеса на функциониране на съдебната система. Премахването на последните доведе до загуба на среда, в която да виреят тези групи.

Тяхното премахване обаче ще бъде постигнато с окончателното завършване на съдебната реформа, а тя е свързана не само с промени на Конституцията, с нов ЗСВ, но и с промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.