Лятно училище по народно пеене в Монтана

Сподели: 

Младежкият дом в Монтана за 11-и пореден път организира Лятно училище по народно пеене. Проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив обучаваше в продължение на две седмици 18 гласовити момичета и момчета от Асеновград, Берковица, Варна, Генерал Тошево, Пловдив, София, Харманли, Шумен. В майсторския клас участваха Лина Топалова и Мария Лазова от Париж – Франция, които въпреки че са далеч от родината си изпълняват български народни песни. Повечето от участниците са лауреати на наши и международни конкурси и фестивали.
Освен че усъвършенстваха вокалното си майсторство по време на курса, участниците обогатиха и репертоара си с песни от различни фолклорни области и получиха насоки за бъдещото си развитие. Те посетиха и забележителности в Клисура, Копривщица и  с. Чавдар.
Творческият лагер се проведе от 9 до 22 август в гр. Клисура. В рамките му се проведоха два концерта. По покана на Генка Тодорова – кмет на града, на 15 август – Успение Богородично, младите фолклорни таланти участваха в храмовия празник на църквата в подбалканското градче. Пред олтара й те изпълниха Тропар за Богородица, а преди това представиха на площада концерт, включващ солови, камерни и хорови песни. Вторият концерт се състоя на 22 август. На изпълнителите съпровождаше на гъдулка Асен Асенов – музикален педагог, директор на Младежкия дом и организатор на Лятното училище по народно пеене.
Лятното училище по народно пеене е съпътстващо събитие на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, организиран от Младежкия дом в Монтана. То отговаря на потребността от допълнително интензивно обучение под ръководството на преподавател от ранга на проф. Станилова. В него участват ученици от музикалните гимназии, както и деца от извънучилищни форми за обучение по народно пеене. Много от тях избират музиката за своя професия.
Мария Руменова, стажант „Връзки с обществеността”