Малки видински художници с изложба в крепостта „Баба Вида“

Сподели: 

Изложба с рисунки на 20 видински деца, възпитаници на ателие по изобразително и приложно изкуство „NanaArt” бе подредена във вътрешния двор на крепостта „Баба Вида“. Творбите, изобразяващи емблематични за Видин сгради-паметници на културата като самата средновековна крепост, музей „Конака“, Синагогата, капиите и др., са създадени в рамките на проведен през изминалите два месеца пленер, а това е първата самостоятелна изложба на малките видински художници.
Днес, 17 август, заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова официално откри експозицията, озаглавена „Аз обичам Видин“. Борисова предаде поздравленията на кмета д-р Цветан Ценков за прекрасната идея и невероятните рисунки. „Няма по-подходящо място от крепостта „Баба Вида“ – емблемата на нашия град, която да приюти тези чудесни рисунки на най-малките видински художници“, отбеляза заместник-кметът. „Видин се гордее с историческите си забележителности, които вие пресъздадохте във вашите творби. Продължавайте и занапред да откривате красотата на родния си град и да опознавате историята му!“ – с тези думи Борислава Борисова се обърна към талантливите деца, като поднесе луксозен албум за подарък на домакините.
„Много се радвам, че този мой проект успя да се осъществи. Никак не е лесно да се рисува на място, пред самия обект, но децата бяха изключително дисциплинирани, за което искам много да им благодаря“, сподели ръководителката на ателието Надежда Иванова. Тя разказа, че в продължение на около два месеца децата, на възраст от 4 до 13 години, всяка седмица отивали на различно емблематично за Видин място и рисували. „На мен така ми мина детството. Аз съм възпитаник на училището по изкуствата „Св. св. Кирил и Методий“ и там се ходеше често на пленери. Смятам, че е много полезно за децата, защото така те не прерисуват нечия чужда творба или снимка, която са намерили в Интернет, а виждат лично нещата и могат да внесат и своето собствено въображение“, посочи ръководителката на ателието.
Тя сподели, че рисуването на открито е интересно за децата. „Самият факт, че много хора минават покрай тях и им правят комплименти, повдига самочувствието им и ги кара да се чувстват добре“, посочи Надежда Иванова. Допълни, че това е и един чудесен начин децата още по-добре да опознаят Видин и да видят по един нов начин емблематичните места в своя роден град.