Мандати във Видин печелят ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, БСП и „Има такъв народ“

Сподели: 

Коалиция ГЕРБ-СДС, партия „Продължаваме промяната“, коалиция „БСП за България“ и партия „Има такъв народ“ получават по един мандат във Видинския избирателен район. Това става ясно след като вчера (18 ноември) Централата избирателна комисия обяви със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите след изборите за народни представители на 14 ноември. Във Видин по един мандат получават четирите политически сили, които, по волята на избирателите, заеха първите четири места.
Така и в 47-ото Народно събрание интересите на Видин ще защитава Росица Кирова, която беше водач от гражданската квота в листата на Коалиция ГЕРБ-СДС. Кирова беше част от състава и на предходните два Парламента, като беше и заместник-председател на 46-ото Народно събрание. По време на предизборната кампания Кирова заяви, че ще продължи да настоява за изграждане на важните за Видин инфраструктурни проекти – магистралния път и тунел под Петрохан. Друга тема, по която Кирова активно работи в предходния Парламент, е за разработване на минералните извори в община Видин.
За разлика от другите видински народни представители, които вече имат опит като депутати, водачът на листата на „Продължаваме промяната“ Петър Миланов е сред новите лица в 47-ото Народно събрание. Миланов е завършил магистратура по „История и философия“ в Университета във Воронеж, Русия. Има следдипломни специализации по “Археология” и “Журналистика”. Владее английски и руски език. Петър Миланов има над двадесетгодишен опит като журналист – репортер, редактор, кореспондент в няколко различни медии, включително: БНР, БНТ, Агенция „София прес“, вестник „Демокрация“ и други. От седем години насам, Миланов е директор на фондация „Нова генерация“, където заедно с екипа си организират културни прояви, издават книги с проза и поезия, спонсорират различни проекти на млади автори и творци от различни области на културата.
Кандидатите за народни представители на „Продължаваме промяната“ от Видин заявиха като приоритети изграждане на модерна инфраструктура и привличане на инвестиции в туризма.
В следващия парламент от Видин влиза и водачът на листата на БСП Филип Попов. Юрист по образование, Попов е със значителен парламентарен опит – бил е народен представител от БСП в 42-рото, 43-ото, 44-ото, 45-ото и 46-ото НС. В програмата на БСП за Видин също централно място заемат инфраструктурните проекти – магистралния път и тунел под Петрохан. Освен това в предизборната кампания Попов даде заявки, че ще работи за развитието на минералните извори, както и за приемане на специален закон за Северозапада с цел осигуряване на целева субсидия за региона.
Водачът на листата на „Има такъв народ“ Иво Атанасов е четвъртият народен представител от Видин. И Атанасов е юрист по образование, Той беше депутат и в предходните два парламента. От формацията, която представлява, обявиха като основен приоритет премахването на модела „Борисов“. Още при регистрирането на листата пък Атанасов заяви, че ще бъдат последователни в отстояването на исканията на видинчани за магистралния път и тунел под Петрохан.
Така на пръв поглед изглежда, че между новите видински народни представители има значително съвпадение при заявените приоритети. Дали това обаче дава основания да се надяваме, че в Народното събрание те ще съумеят да работят заедно? За съжаление, опитът досега не дава много основания за оптимизъм…