Матурите тази година може да са на 30 май и 1 юни, а външните оценявания – на 13 и 15 юни

От МОН с проект за нови дати за ДЗИ и НВО при удължено обучение в електронна среда
Сподели: 

Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за дванадесетокласниците може да се проведат на 30 май и 1 юни вместо на 20 и 22 май. Това е вариант, който се обмисля, ако учебните занятия в училищата бъдат възстановени едва на 14 май. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод удължаване на извънредното положение.

Вълчев посочи, че са водени разговори с висшите училища и те са готови да изчакат с приемните кампании, като ще се необходими 7-8 дни за издаване на дипломите на зрелостниците. Ще има изместване на приемните кампании и в училищата в държавите от ЕС.

Националното външно оценяване (НВО) за седми и десети клас вероятно ще се проведе на 13 и 15 юни вместо планираните досега 9 и 11 юни дни. Предвижда се НВО за четвърти клас да е на 29 и 30 май вместо на 27 и 28 май. Учебната година за децата ще приключи на 27 юни. Във външното оценяване няма да има материал, който не е усвоен, увери министърът. Той бе категоричен, че няма причина да не се проведат НВО.

Вълчев отказа да коментира други варианти за провеждане на матури и външни оценявания, в случай на още по-голямо удължаване на извънредното положение, тъй като ситуацията е твърде динамична, но отново увери, че учебната година ще приключи успешно.

Учениците няма да имат пролетна ваканция, ще почиват само по време на великденските празници.

Дните от предварително планираната ваканция от 13 до 16 април ще се използват за консултации, компенсиране на пропуските и занимания по интереси. Обсъжда се съботните дни да бъдат използвани за занимания по интереси, музика, изобразително изкуство, спорт, за психологическа подкрепа.

Децата със затруднения в обучението, както и тези 11 процента, които не са обхванати в електронно обучение, ще отучват през юни и през юли, каза министър Вълчев. Той подчерта, че това се е случвало и досега, когато някой не е учил достатъчно през учебната година. По думите му се обсъжда да има повече занимания по интереси, повече летни занимални. Министър Вълчев акцентира, че ще е важно и детските градини да работят, защото родителите няма да имат отпуски.

Ще се наложи и отмяна на провеждането на националните кръгове на олимпиадите, както и на всички национални състезания. Министърът на образованието уточни, че промените ще бъдат обсъдени с професионалната общност и социалните партньори.

За пореден път той благодари на учителите и родителите за това, че се случва обучението в електронна среда. По думите му въпреки трудностите, има обмен на практики и взаимопомощ в системата.

НИЕ