Мая Манолова от Видин: Болницата тук е в трагично състояние. Вдига се водата, заплатите на медицинските сестри продължават да са 610 лева

Над 30 души преминаха през приемната за граждани на Манолова във Видин
Сподели: 

„Учредихме клон на гражданската платформа „Изправи се.БГ" във Видин. Обявихме и първата си национална кампания „Малките пред големите", с която ще защитаваме гражданите, малкия бизнес, малките земеделци,  пациентите, потребителите от монополите. Това е, което ще правим в интерес на правата на гражданите. Ще се обединяваме и подкрепяме в общите ни каузи.“ Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова на 13 декември пред обществеността във Видин.
В приемната, която беше организирана от Манолова, преминаха над 30 души. „Хората се оплакват от натиск от банките, които ги изхвърлят от единственото им жилище. Когато бях омбудсман, внесох законопроект, който уж го приеха на първо четене, а сега го отхвърлиха. В момента хората с едно жилище, също вече подлежат на отнемането му, ако не могат да си платят кредита. Това не е справедливо“, каза председателката на гражданската платформа.

„Във Видин от 1 януари ще ви увеличат цената на водата, както във всички други български градове, на кубик – на 3,05 лв., което е скок с 20 стотинки за Видин. Във влака днес хората ми казаха, че не могат да си плащат сметките нито за ток, нито за вода в момента, а какво остава след увеличението", каза още Манолова.
„Тук сме, защото Северозападът е България. От години идвам тук и сме водили много битки. Имаме няколко победи. Битката, която водихме с него и с пациенти на видинската болница, беше битка за живот на хората на хемодиализа. След две годни се преборихме за нови апарати и ремонт на отделението. Тук са и хора, с които сме започнали и друга битка, която не сме довършили. Това е битката на медицинските сестри за достойно заплащане и условия на труд. Година по-късно, днес, те ми показаха фишове за заплати от 610 лева. Това е застрашаващо съществуването на видинската болница. Лекарите получават по 750 лева. Предстои да се закрие неврологията в болницата тук. Поздравявам ви, че ги подкрепихте по време на техните протести, но още нямаме резултат. Болницата е в трагично състояние. В приемната хората се оплакаха, че ръководството пилее пари и не прави нищо, за да подобри условия. Така че, гражданите на Видин трябва да се изправите отново и да си защитите правата“, каза още Манолова.
Тя обяви, че „Изправи се.БГ" тръгва в страната, за да организира клонове на гражданската платформа навсякъде и за нея е знаково, че първият местен клон на сдружението се открива именно във Видин.
В гражданската платформа от Видин, като партньори, се включват гражданските организации "Активно общество", "Обичаме Видин" и движение "Днес".