Медицинските сестри във видинската болница отново готови за ежедневни протести

Сподели: 

Медицинските сестри във Видин са готови отново да започнат ежедневни едночасови протести пред сградата на областната болница. Това съобщи  на 9 март Валя Генчева, медицинска сестра в отделението по ортопедия и травматоловия в МБАЛ „Света Петка“ – Видин. На 9 март за 12:30 часа беше обявен първият протест – той обаче не се състоя, тъй като подаденото от здравните работници уведомление за протестни действия не е било подписано от прокуриста на видинската болница.
Вместо това Валя Генчева прочете декларация, с която се изразява подкрепа за петте медицински сестри, протестиращи през Народното събрание в София, както и разочарование от останалите неизпълнени обещания за повишаване на трудовите възнаграждения на медицинските сестри. „Вече една година мина откакто ни обещахте адекватно заплащане на труда ни, размотавахте ни с някакви 950 лв. цяла година. Но уви, нищо не получихме от това. Искаме да знаете, господа министри, че Видин няма да остане безучастен – уведомяваме ви, че отново започваме едночасови протестни действия пред МБАЛ „Света Петка“ до постигане на нашите искания“, заяви медицинската сестра. Тя изброи и конкретните искания: стартова заплата, равна на две минимални работни заплати за страната, тоест 1220 лв.; задължителен колективен трудов договор; защитаване на професията като изчезваща; индексиране на нощния труд; категоризиране на труда им като втора категория; промяна на статута на болниците като търговски дружества и др.
„Пуснали сме уведомление с дата 9 март, но то днес не е подписано – когато бъде подписано от прокуриста на болницата, тогава всички ще имат смелостта да излязат отпред. Протестите ще са всеки ден, безсрочно, докато не постигнем целите си“, категорична беше Валя Генчева.