Милчо Башев, кмет на община Грамада: Като че ли животът е замрял

Сподели: 
Кметът на общината Милчо Башев

В община Грамада е спокойно. Хората спазват препоръките и въведените мерки заради коронавируса, съобщи за вестник „НИЕ“ кметът на общината Милчо Башев. „ Като че ли животът е замрял. Няма почити никакво движение. По няколко души идват в Общината, за да си платят данъците, но повечето ги плащат през изипей или по банков път. Още повече че след като се удължи срокът за плащане на данъците, населението не бърза ”, коментира Башев.

Той подчерта, че в общинската администрация са взети всички необходими мерки, а служителите са снабдени с маски, с ръкавици. Прави се дезинфекция по няколко пъти на ден в сградата, уточни кметът на община Грамада. Милчо Башев съобщи, че автобусът от Грамада до Видин се движи, но заради намалелият брой желаещи да пътуват курсовете са намалени, като са останали два.

60 души в общината ползват услугата „Топъл обяд“, Около 30 са потребителите на Домашния патронаж. „Най-често възрастните хора се записват за хляб, който им доставяме по домовете“, обясни кметът на Грамада.

Милчо Башев сподели, че падналият през миналата седмица сняг предизвикал трудности, по независещи от Общината причини. „Цялата зима не беше такава, каквото беше положението на 24 и 25 март – снеговалеж и виелици. Успяхме обаче да се справим с почистването на пътищата и улиците в населените места. Пътното управление не успя обаче да се справи с пътя към Медешевци и Милчина лъка. В тези населени места нямаше доставка на хляб. Но на следващия ден ние успяхме да им доставим хляб и стоки от първа необходимост. В Бранковци също не можеше да се влезе. Само една линейка успя, защото тракторът на Общината караше пред линейката и й проправяше път. Трудността за преминаване дойде от това, че имаше много навявания – почиства се и след няколко минути отново става непроходимо”, разказа кметът на общината. Той заяви, че благодарение на бързите действия на Община Грамада ситуацията бързо е била преодоляна.

Кметът Башев обясни, че все още чакат да бъдат извикани в Държавен фонд „Земеделие“ за подписване на анекс към договор за финансиране от Програмата за развитие на селските райони на проект за асфалтиране на улици в град Грамада, одобрен още миналата година. Кметът на Грамада обясни, че всички процедури по избор на изпълнител са преминали, документацията е изпратена за последващ контрол в Държавен фонд „Земеделие“ и сега трябва между Община Грамада и Държавен фонд „Земеделие“ да се подпише анекс – такава е процедурата: веднъж се подписва договор, след това се провеждат обществените поръчки и после се подписва анекс към договора с вече точната сума, дадена като цена от спечелилите обществените поръчки избрани изпълнители. Едва след това Община Грамада ще може да поиска авансово плащане от Държавен фонд „Земеделие“.

Отделно, Община Грамада очаква от ДФЗ финално плащане по проекта за асфалтиране на два общински пътя, по който дейностите приключиха миналата година. „Проверката мина, няма някакви фрапиращи забележки, всичко е точно, но все още от Държавен фонд „Земеделие“ не са се разплатили“, обясни Башев.

Кметът на община Грамада обясни, че благоприятните метеорологични условия през зимните месеци позволили да бъдат ремонтирани кладенци, които са на обществени места, били са занемарени и дори опасни, като са им поставени и капаци. „Почистихме клони на дървета и храсти по протежение на улиците в населените места – тъй като нямаше сняг, който да се чисти, се занимавахме с това“, посочи Милчо Башев.

НИЕ