Министърът на младежта и спорта: Спортните съоръжения във Видин имат спешна нужда от ремонти

Сподели: 

Възможностите за финансиране по програмите на ММС представи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев пред спортните клубове във Видин. Вчера (8 януари) министър Илиев посети Видин, за да се срещна със спортната общественост и да се запознае със състоянието на спортната инфраструктура в града. 

Обиколката на министър Илиев започна от покритата лекоатлетическа писта, ремонтирана със средства от ММС. Треньорът Мирослав Радуканов отбеляза, че откакто пистата е реновирана двойно повече деца са избрали да тренират и интересът им да спортуват активно се е повишил. Министър Илиев посети на място и градския стадион „Георги Бенковски“, построен преди повече от 60 години. Стадионът, на който играе футболният клуб „Бдин“ – Видин, се намира в лошо състояние като последните ремонти дейности са били извършени преди 15 години. От належащ ремонт се нуждае и гребната база.
Посещението на министър Илиев продължи със среща в залата на Културен център „Жул Паскин“ с представители на спортната общност във Видин на тема „Развитието на спорта в региона – поле за взаимодействие на държавата, общините и спортните клубове“. В нея участва и заместник-министърът на младежта и спорта – проф. Даниела Дашева. 

„Държавата осигурява много пари за спорт. Само за спорт за високи постижения през изминалата година бяха осигурени 70 милиона лева, а за настоящата – близо 80 милиона лева“, посочи министърът. Илиев добави, че в резултат от много по-внимателната, икономична, ефективна и целесъобразна политика, която екипът му води по отношение на публичния ресурс, предоставен от държавата, през изминалата година бяха отпуснати допълнителни над 3,2 милиона лева за олимпийска подготовка и близо 9 милиона лева за ремонт на държавните спортни училища с принципал ММС. В този контекст Илиев подчерта колко важни са мерките за прозрачност и посочи, че в новите договори с федерациите от настоящата година ще се съдържа задължителна клауза спортните централи да публикуват на интернет страниците си как са изразходили полученото финансово подпомагане от ММС. А от своя страна министерството ще публикува на своя сайт финансирането на всяка федерация по отделните програми.

Заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева акцентира върху програмите за кадровото осигуряване по линия на олимпийските и неолимпийските спортове. От тази година се предвижда 15-процентно увеличение на възнагражденията на треньорите и техните екипи. Проф. Дашева каза още, че с всяко свое действие екипът на ММС работи за утвърждаването и издигането на престижа на треньорската професия у нас. Заместник-министърът изтъкна важността на програмите за масовия спорт. 
В началото на събитието кметът д-р Цветан Ценков заяви, че усилията на Общината наистина са насочени към обновяване на материално-техническата база. „Има защо да се борим за това. Няма спорт, в който ние да нямаме шампиони, включително европейски, световни… Вие видяхте една от емблематичните гребни бази на България, която има Видин и може да се превърне в една от бъдещите локации, където да се провеждат първенства по гребане“ – даде пример д-р Ценков. Той благодари на министър Илиев и неговия екип, че са намерили време да  посетят града ни и да организират днешната дискусия.

Кметът на Видин информира още за одобрени проекти по отношение на спортни бази и подобряване на условията за развитие на масовия и професионалния спорт и за високи спортни постижения. В края на 2023 година по Плана за възстановяване и устойчивост са одобрени два проекта на Община Видин – за енергийна ефективност на административните сгради на видинския стадион - в размер на 1 785 761 лв. и на Гребната база - за 1 409 514 лв. В държавния бюджет за 2024 година за Общината са заложени средства за проектиране на канал на Гребната база на стойност 126 000 лв.; на футболно игрище, трибуни и външна писта към стадион „Георги Бенковски“ - 127 000 лв. и др. Със средства на Министерството на младежта и спорта в размер на 1 300 000 лв. по Национална програма на Министерството на образованието и науката Община Видин е спечелила проект и започва изграждането на физкултурен салон на ОУ „Иван Вазов“. 

Близо 500 000 лв. е финансирането на спортните клубове през изминалата 2023 година, като те ползват спортни имоти общинска собственост безвъзмездно. Общината поема отделно и заплащането на ел. енергията и водата, както и осигурява транспорт на клубовете за участие в различни състезания.

По време на дискусията от страна на спортните клубове бяха поставени въпроси, свързани с възможността възнагражденията на треньорите да бъдат делегирана от държавата дейност по единен разходен стандарт; с модернизация на спортните обекти; с въвеждане на външно оценяване на физическите качества на учениците от 4 и 7 клас и др.

Д-р Цветан Ценков прикани представителите на клубовете да оформят писмено своите предложения и идеи, с които да се запознаят и народните ни представители, и Министерството, за да се намерят най-добрите механизми за взаимодействие между институциите и спортната общност и заедно да се търсят решения на проблемите.