Министърът на регионалното развитие и кметът на Видин са обсъдили проекта за реставрация на Синагогата

Двамата са разговаряли и за строителството на пътя Видин – Ботевград
Сподели: 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков са обсъдили хода на изпълнението на проекта за реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Срещата, за която съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, се е провела на 26 ноември.
„Опитваме се да въведем ред и планиране в строително-инвестиционния процес у нас и сме готови да съдействаме на всички кметове и общини, независимо от кои партии са. Зад всеки кмет аз виждам граждани на България“, е посочила министър Комитова по време на разговора.
Проектът за реставрация и адаптация на видинската Синагога се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 (ОПРР). По него емблематичната за Видин сграда се реставрира с цел да се превърне в туристическа атракция, обединяваща функциите на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парк.
„Ще окажем необходимата методическа подкрепа на местната власт за завършване на проекта съобразно европейските правила и изисквания“, е подчертала на срещата заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на УО на ОПРР Нина Стоименова. Тя е била категорична, че Управляващият орган на Програмата съдейства на всички общини в страната за изпълнението на проектите по ОПРР и следи стриктно за спазване на правилата. В хода на разговора Стоименова е разяснила и процедурите по реализацията на проекта и етапите на неговото финансиране.
На срещата е бил засегнат и въпросът със строителството на пътя Видин – Ботевград и инфраструктурните връзки в региона. Министърът Комитова е уверила видинския кмет, че изпълнението на участъка не е спирало там, където има необходимите документи, и екипът на МРРБ полага всички усилия за ускоряване на процедурите по неговото изграждане.