Министърът на туризма във Видин: Няма туризъм без инфраструктура

Сподели: 

Туризъм без инфраструктура няма как да се случва – това заяви във Видин министърът на туризма Евтим Милошев, който е на двудневно посещение в региона. „Държавата може да помогне с инфраструктурата – няма туризъм без свързаност: пътна, въздушна, вие имате целия потенциала на река Дунав. Но туризъм без инфраструктура няма как да се случва – и да направим най-хубавата реклама, и да създадем най-хубавия туристически продукт, ако нямаме свързаност, няма как да докараме туристите. Затова много активно работим с Министерството на регионалното развитие и с други министерства“, коментира пред журналисти министърът на туризма. 

Във Видин министър Милошев участва в кръгла маса на тема „Туризмът в Северозапада“. Има значителен потенциал за развитие на туризма в област Видин – както за културно-историческия, така и за винения, кулинарния, речния, балнеолечебния туризъм, заяви пред присъстващите на форума министър Милошев. Той се спря по-специално върху перспективите пред балнеолечебния туризъм. „СПА-курортите в България генерално се развиват с много високи темпове. България по оценки е втората страна в Европа, след Исландия, по брой на горещи минерални извори и това наистина е едно огромно природно богатство, което дава възможност за целогодишен туризъм, дава възможност за по-сериозни инвестиции“, заяви министър Милошев. Има много възможности да бъде привлечено финансиране както от европейските, така и по националните програми, посочи министърът на туризма. Той отбеляза, че с промени в Закона за чужденците беше дадена възможност на работници от трети страни да могат остават след края на краткосрочните си визи. „Убеден съм, че и вас ви засяга това нещо, защото липсата на работна ръка и нуждата от работници е нещо, което е голям проблем за цялата ни икономика, както и за туризма“, отбеляза министър Милошев. 

По време на срещата заместник-кметът Борислава Борисова призова Министерството на туризма да съдейства за осъществяването на по-голяма реклама на Община Видин, както в страната ни, така и на международните туристически борси. Борисова подчерта, че Видин участва във всички туристически изложения, които се организират ежегодно в България, какъвто е престижният форум „Ваканция и СПА Експо“. „Успешно развиваме фестивален туризъм, имаме богат културен календар, провеждаме множество спортни прояви. Липсва обаче достатъчно реклама на тези събития на национално ниво“, допълни още Борисова. Тя благодари на министър Милошев и неговия екип, че са намерили време да посетят областта ни и да организират днешната дискусия.

Неразплатени средства по т.нар. „украинска програма“ към видински хотели от 2022 година, дали убежище на граждани на Украйна, напуснали родината си след началото на руската агресия беше друг проблем, поставен по време на кръглата маса. Министър Милошев коментира, че проблемът не е в липсата на средства, а в сложния механизъм на администриране на програмата. „За да се оторизира такова плащане, освен Министерство на туризма, което администрира програмата, трябва да има санкция от ДАНС, Министерство на вътрешните работа – ред други оторизации трябва да се случат, а няма единна информационна система между тези институции. Това създава едно забавяне и аз с огромна изненада и бих казал с разочарование установих, че има плащания, които не са извършени още от 2022 година“, посочи министър Милошев. Той призова да му бъдат предоставени конкретните случаи на неразплатени средства по „украинската програма“, за да извърши проверка. 

Кметът на община Белоградчик Боян Минков се обърна към министъра на туризма за съдействие във връзка с проблем, пред който местната администрация е изправена – договорът на Община Белоградчик за управление на крепостта „Калето“ е изтекъл, а процедурата по подновяването му е изключително бавна. В тази връзка белоградчишкият кмет поиска съдействие за ускоряване на този процес.