Мирослав Кръстев, директор на Симфониета – Видин: Дори в условията на епидемия хората имат нужда от изкуство

Сподели: 

„НИЕ“: Г-н Кръстев, какво предстои в програмата на Симфониета – Видин до края на годината?
Мирослав Кръстев: В най-близък план ни предстоят два концерта – във Видин на 18 ноември и в София на 19 ноември, в Националния музей „Земята и хората“. Двата концерта са с една и съща програма, в която съчетаваме класически произведения с поп музика, като концертите са със специалното участие на Петя Буюклиева. Тя ще изпълни няколко свои песни, както и ще бъде солист на едно от класическите произведения – „Любовни мечти“ на Ф.Лист, което е написано в оригинал за пиано, но в последствие оркестрирано за симфоничен оркестър и глас. В програмата са включени и Концерт за пиано №1, също от Ф.Лист, който ще прозвучи в изпълнение на пианиста Янко Маринов, както и Симфония №4 от П.И.Чайковски.
За съжаление, отложихме концерта, планиран за 25 ноември, в който трябваше да участват гост-диригента Овидиу Маринеску, както и първият челист на Националната филхармония на Румъния. Поради създалата се ситуация с коронавируса, те няма да могат да дойдат и отлагаме концерта за по-късна дата.
В началото на декември сме планирали концерт във Враца, със солисти Орлин Горанов и Еделина Кънева.
От 9 декември започваме репетиции на операта „Риголето“, под диригентството на Стаси Фомалгаут – концертно изпълнение, в което участват солисти от различни наши оперни театри. Самият концерт ще е на 16 декември. Планираме и коледен концерт. Работим и по други проекти, които вярвам, че в бъдеще ще успеем да реализираме.
„НИЕ“: Как се отразява усложнената епидемична обстановка на дейността на Симфониета – Видин?
Мирослав Кръстев:
Всички концерти, които споменах, са под условие, защото работим в епидемична обстановка. За съжаление, доста от планираните концерти отложихме за по-нататък, но се надявам, че до края на сезона ще успеем да наваксаме.
Поради усложнената ситуация се наложи и за кратък период да преустановим работа – взехме това решение заедно с колегите, надявайки се, че обстановката ще се успокои. За съжаление, виждаме каква е ситуацията към днешна дата.
Намалихме броя на репетициите и увеличихме продължителността на паузите, с което се опитваме да намалим риска от заразяване. Задължително изискване на нашите репетиции и концерти е колегите, които не са ваксинирани и нямат сертификат, да имат направени антигенни тестове. Правилото за наличието на „зелен сертификат“ или отрицателен антигенен или PCR важи и за публиката на нашите концерти.
„НИЕ“: Намаля ли в следствие на това посещаемостта на Вашите концерти?
Мирослав Кръстев: Определено се отрази на посещаемостта. Надявам се, че с промените, които настъпиха – с издаването на удостоверение за наличие на определен брой антитела, това ще се промени, защото наистина има много хора, които са преболедували коронавирусната инфекция, но по една или друга причина не могат да получат сертификат. Разбира се, има и хора, които се притесняват и изчакват епидемичната обстановка да се подобри, за да посещават отново нашите концерти, което е напълно разбираемо. Но се надявам постепенно нещата да влязат в нормален ритъм.
„НИЕ“: Помним, че миналата година дейността не само на оркестрите, но на всички сценични изкуства беше практически преустановена за доста дълъг период. Вие лично одобрявате ли решението сега да не се прилагат чак такива драконовски мерки?
Мирослав Кръстев:
Във времето, в което беше преустановена дейността на всички културни институти, ние излъчвахме записи на наши концерти и по този начин присъствахме в националното музикално пространство. Но спирането изцяло дейността на културните институти би повлияло отрицателно на хората, работещи в тях, защото творците имат призванието и вътрешната потребност да създават изкуство. Тази потребност е част от тяхната душевност и когато по една или друга причина трябва да престанат да правят изкуство, те не се чувства комфортно. Освен това дори в условията на епидемия хората имат нужда от изкуство.
И нещо оптимистично.През последната година в оркестъра дойдоха млади хора, което е добър знак за института в извършването на естествената приемственост между колегите от различни поколения.
Няколко са оркестрантите, които са студенти в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ в София. Наскоро назначихме първи обой и цигулка – млади хора, които дойдоха от София.
Вече в оркестъра на видинската Симфониета има и чужденец – на една наша обява откликна тромпетист от Мексико. В най-скоро време ще дойде и съпругата му, която свири на валдхорна и също ще се включи в състава на оркестъра. Те също са млади хора. Така че постепенно подмладяваме състава, което е хубаво.
Община Видин ни помогна с настаняването на част от младото попълнение, като ни предостави общински апартамент, за което сърдечно благодаря на кмета д-р Цветан Ценков.
„НИЕ“: В предходните години Симфониета – Видин беше много активна в работата по проекти. Успявате ли и сега, въпреки ситуацията, да разширявате дейността си, като привличате проектно финансиране?
Мирослав Кръстев:
В настоящата ситуация, в която всички институти се налага да работим в условията на извънредна епидемична обстановка и мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, много добър инструмент за финансова подкрепа са проектите към Национален фонд „Култура“. Симфониета – Видин има към НФК спечелен проект – „Виртуална музикална школа“, в рамките на който ще провеждаме часове по музика за ученици, като тези своеобразни уроци ще се излъчват онлайн. Подобни проекти са важни, защото е необходимо още от ранна възраст децата да бъдат запознати с музикалните инструменти в симфоничния оркестър и с някои образци на класическата музика, като на финала на нашия проект ще бъдат изнесени концерти на живо.По този начин ще популяризираме и дейността на Симфониета – Видин.
Така че дори в условията на извънредна епидемична обстановка Симфониета – Видин продължава да работи и да радва почитателите на класическата музика.