Мирослав Кръстев, Симфониета Видин: Стремим се да предлагаме жанрово разнообразни и интересни за публиката програми

Сподели: 

Натоварена програма предстои пред Симфониета – Видин до края на годината. Освен че ще представи концерти с интересна програма пред видинската публика, симфоничният оркестър ще има и множество гостувания в редица градове, обясни директорът на културния институт Мирослав Кръстев. 

На 30 октомври Симфоничният оркестър гостува във Варна, във Фестивалния комплекс, където изнесе концерт с Руслан Мъйнов – проект, озаглавен „Музиката на Италия“, чиято програма включва произведения от италиански композитори. Следват концерти през ноември в няколко града, сред които Добрич, Габрово, Елин Пелин, Ловеч, посочи Мирослав Кръстев. „Ще имаме концерти и в Монтана, Белоградчик и Видин с американския диригент Роланд Дейвис – ще представим една интересна програма, включваща произведения на Копланд, Сибелиус, Менделсон и Бетовен. След това отново пътуваме – за Елин Пелин; на 24 ноември имаме концерт във Военния клуб в София; на 27 ноември – в Благоевград, на 29 ноември – в Ловеч и на 30 ноември предстои една оперна гала с диригент Григор Паликаров, в който концерт оркестърът ще представи популярни оперни арии, дуети от Верди, Доницети, Росини“, разказа директорът на Симфониета – Видин.

Програмата през последния месец на годината започва още в първия ден на декември с концерт в Смолян, отново с „Музиката на Италия“, същата програма симфоничният оркестър ще представи и пред публиката в Плевен. На 7 декември във Видин ще гостува класът на Иванка Нинова –студентите ще представят коледни песни и подходящи за Коледа изпълнения от различни композитори, диригент е Григор Паликаров. Програмата през декември включва още концерти в Горна Оряховица, във Видин – на 19 декември, с диригент Петър Димитров, в Самоков и София. След гостуването на софийска сцена оркестърът ще излезе в заслужена почивка. А първата му среща с публиката за новата 2024 година ще бъде на 25 януари. 

Стремежът е да се предлагат програми, които ще са интересни за разнообразна публика, което позволява на симфоничният оркестър да гостува на толкова различни сцени, обясни директорът на културния институт. „Опитваме се да задоволим интереса на публиката, предлагайки програми с различна жанрова насоченост – имаме и чисто класически програми, както и други, които са в малко по-различен жанр. Предлагаме жанрово разнообразие в нашите програми с цел да привлечем повече публика“, сподели Мирослав Кръстев.

Той допълни, че продължава привличането на нови попълнения в оркестъра. „Сега предстои назначаването на една колежка – в първи цигулки, която е от Гърция, завършва своето образование в Холандия и започва работа при нас. В момента сме в преговори с една друга колежка цигуларка, чакаме процедурата на одобрение на нейните документи, след което ще бъде назначена при нас. Имаме доста млади хора в оркестъра. Както се разбра, доста са и концертите в плана на оркестъра, но колегите се справят успешно“, отбеляза Мирослав Кръстев. 

Закупени са и нови инструменти за оркестъра, обясни директорът на културния институт и допълни: „Очакваме също да закупим още една флейта, инструмент с изключително качество – надявам се колежката, за който е предназначена флейтата, до Нова година да има възможност да свири на нея. Отделно очакваме спонсорство от една круизна компания, пред туристите на която изнасяме концерти, което ще ни помогне или за закупуване на друг инструмент, или за ремонт в залата, за да можем да създадем още по-комфортна атмосфера за публиката“. 

Мирослав Кръстев разказа, че успешно е приключил пореден проект, който Видинската симфониета реализира съвместно с Филхармонията в Крайова (Румъния). „Проектът приключи, но желанието да работим с колегите от Крайова остава и планираме отново да направим съвместни концерти – музикални проекти, които предизвикват голям интерес у публиката – и при нас, и при тях“, посочи Мирослав Кръстев.