Мирослав Кръстев: С идването на млади музиканти обликът на Симфониета – Видин се променя

Сподели: 

„НИЕ“: Г-н Кръстев, честито за поредния спечелен мандат като директор на Симфониета – Видин! След толкова години, в които сте начело на видинския симфоничен оркестър, все още ли работата е предизвикателство за Вас?
Мирослав Кръстев:
Винаги има предизвикателства. За радост, заедно с колегите успяваме да се справим с тях. Много е приятно да се работи с колегите. Може би защото аз също съм музикант и разбирам техните нагласи и проблеми.
Едно от предизвикателствата е свързано с жанровото разнообразие на програмите, които предлагаме на нашата публика. Стремим се да поддържаме баланс между популярните програми и класическите. Популярните програми – тук включвам поп, рок и други музикални жанрове, ни осигуряват по-големи приходи, за да можем да си позволим да предлагаме и чисто класически програми, насочени към ценители, които са една по-ограничена аудитория.
„НИЕ“: Често в рамките на тези популярни програми на видинска сцена гостуват известни имена на българската музика. Какви изненади подготвяте в това отношение?
Мирослав Кръстев:
Работим по различни проекти, които ще представляват интерес за публиката. На 1 декември ще представим съвместен проект с Плевенската филхармония – „Светът на киното в музика“, с участието на Хилда Казасян, Борислав Йоцов, Христо Йоцов, Теодосий Спасов и други известни наши изпълнители.
В началото на 2023 година ще представим проект заедно с Руслан Мъйнов – „Любими италиански песни“. Предстои да проведем разговор с Алаксандър Сано – надявам се да приеме нашето предложение и да реализираме съвместен проект. Имаме проект с Ненчо Балабанов, но заради неговата голяма натовареност все още не можем да го представим, надявам се в бъдеще да се случи. Планираме да работим с Йорданка Христова, Орлин Горанов, както и с други наши популярни изпълнители. Планираме също с великотърновския музикален театър да направим една копродукция.
Очакваме да ни гостува и Ангелина Абаджиева – една от нашите известни цигуларки. Ангел Станков също отново ще ни бъде гост.
Имаме покани от много градове. След Нова година, по традиция оркестърът почива през януари, но за февруари имаме покани от Козлодуй, Ловеч, Монтана. Мога да добавя към този списък и Белоградчик, Свищов. Нашият оркестър, с програмите, които представяме, е добре приет в различни градове.
От години, с известно прекъсване в периода на пандемията от коронавирус, във Видин се организира Международна музикална академия с инструменталисти, солисти и диригенти от цял свят. През следващата година ще възобновим тази традиция, като академията ще се проведе от 24 юли до 5 август.
„НИЕ“: Какво ще предложи Симфониета – Видин на видинската публика през ноември?
Мирослав Кръстев:
Следващият ни концерт е на 11 ноември (петък). Програмата е класическа: Менделсон – Увертюра „Фингалова пещера“; Шуберт – Симфония №4 „Трагична“; Бетовен – Симфония №7. Диригент ще бъде Гадиел Домбраунър от Израел.
На 17 ноември ще представим съвместен проект с Милица Гладнишка, диригент ще е Левон Манукян. Нашата публика ще има възможност да чуе шедьоври на американската и европейската музика.
На 24 ноември на видинска сцена ще гостува голямата българска цигуларка Йова Миланова. Нарекли сме програмата „Есенни багри“, диригент е маестро Петър Димитров. Публиката ще чуе Чайковски – Концерт за цигулка и Симфония №6.
На 30 ноември е първият концерт от поредицата три концерта с класическа програма, с гост-диригент Ричард Хадлунд.
„НИЕ“: Две години поред в нашия град бяха организирани Летни музикални празници, които Симфониета – Видин реализира съвместно с Община Видин и със съгражданката ни професор Иванка Нинова. Ще продължи ли този фестивал и догодина и предвиждате ли да го надградите по някакъв начин?
Мирослав Кръстев:
Предвиждаме и през 2023 година да проведем Летните музикални празници, но вече с по-голяма продължителност – в рамките на четири дни. Такава беше идеята от самото начало – постепенно да разширяваме обхвата, за да се превърне събитието в един истински музикален фестивал.
През първия ден – на 6 юли, ще представим „операта „Сивилският Бръснар“. На 7 юли – бароков концерт. На 8 юли – оперетата „Веселата вдовица“. Ще завършим на 9 юли с оперна гала с популярни арии.
Идеята е Операта „Сивилският бръснар“ и оперетата „Веселата вдовица“ да реализираме в копродукция с някой от оперните театри. През тази година по обективни причини не успяхме да осъществим този замисъл, затова спектаклите в програмата на второто издание на Летните музикални празници бяха концертни изпълнения на операта „Трубадур“ и на оперетата „Царицата на чардаша“. За догодина обаче със сигурност ще си партнираме с някой от оперните театри и по този начин фестивалът ще стане много по-впечатляващ.
„НИЕ“: Напоследък сме свидетели на доста сериозно подмладяване на симфоничния оркестър. Ще видим ли още нови попълнения?
Мирослав Кръстев:
Да. Последно към нас се присъедини колега от Грузия – той е първа цигулка, завършил е Московската академия. На 3 ноември беше първият му концерт с нашия оркестър. Наскоро назначихме на първи обой и на втори цигулки колеги, които са от София. В средата на ноември от Гърция пристига колега, който ще се присъедини към виоловата група. Също така от Букурещ ще дойде друга нова колежка – втора флейта. Очакваме във Видин да дойде музикант от Украйна – втори тромпет. От Албания ще пристигне друг колега – втора флейта. Чакаме и музикантка от Китай, която живее в Белгия, където й предстои да завърши своята магистратура.
Това са все млади хора, които виждат в Симфониета – Видин възможност да работят с професионален симфоничен оркестър и да натрупат ценен опит. Музиката е това, което ги води във Видин. Радвам се, че толкова много млади хора се присъединяват към Симфониета – Видин, тъй като самият облик на оркестъра се промени. Младите хора носят съвсем друга енергия, приятно е да се работи с тях.