Мистерии и загадки в крепостта „Баба Вида“

Сподели: 

Скоро посетителите на крепостта „Баба Вида“ ще имат възможност да се включват в ролеви игри, свързани с разгадаването на мистерии и загадки и преодоляването на предизвикателства. И всичко това сред автентичната средновековна обстановка, която единственият запазен средновековен замък в България предлага. Създаването на новия приключенски туристически продукт ще стане възможно благодарение на спечеления от Регионалния исторически музей във Видин проект по пилотната програма „Развитие на туризма в Северозападна България“ на Фондация „Америка за България“.
Финансирането, което РИМ – Видин ще получи, е в размер на 14 540 лв. „Проектът, с който кандидатствахме, е много интерес. Преди да бъдем одобрени за финансиране, имах вече няколко интервюта с представители на Фондация „Америка за България“ – на тях също им е много любопитен проекта и се надяват да продължим да работим заедно“, каза за вестник „НИЕ“ Десислава Божидарова, временно изпълняваща длъжността директор на РИМ – Видин. „Идеята ни е създаването на игри, образователни, в самия замък „Баба Вида“, които да включват историята и миналото на Видин и на Видинския край. Предстои да изработим декори, костюми, за да може човек да се потопи в епохата на Видинското царство“, разказа Божидарова.
Общо 10 проекта на обща стойност от близо 150 000 лева ще се изпълняват в областите Видин, Враца и Монтана в рамките на пилотната програма „Развитие на туризма в Северозападна България“ на Фондация „Америка за България“.
НИЕ