Младежи ГЕРБ почетоха паметта на защитника на Видин генерал-майор Кръстю Маринов

Сподели: 

Младежите от ГЕРБ – Видин почетоха паметта на защитника на Видин генерал-майор Кръстю Маринов. Днес (24 юни) се навършват 165 години от рождението на военния стратег, останал в историята и народната памет с блестящата защита на Видинската крепост по време на Междусъюзническата война през 1913 година. Представители на Младежи ГЕРБ – Видин отбелязаха годишнината, като поднесоха венец пред бюст-паметника на генерал-майор Кръстю Маринов в парк „Рова“, непосредствено до СУ „Цар Симеон Велики“.
Заместник-председателят на МГЕРБ – Видин Лъчезар Попиванов припомни моменти от биографията на генерал Кръстю Маринов, който е роден на 24 юни 1855 г. в Голямо Конаре, Пловдивско. Той взема участие в няколко войни, като се започне от Руско-турската война (1877 – 1878), в която се включва в състава на Българското опълчение. През 1879 г. завършва военното училище в София. През Сръбско-българската война (1885) е командир на Шейновския отряд, с който се сражава на Сливнишката позиция, при устието на р. Луковица и овладяването на Пирот. През Балканската война (1912 – 1913) е командир на 6-а пехотна Бдинска дивизия. През Междусъюзническата война (1913) е комендант на гр. Видин и ръководи успешно отбраната на Видинската крепост.
Лъчезар Попиванов отбеляза, че генерал-майор Кръстю Маринов е не само блестящ стратег, но и човек с висока духовност, който успява да изгради много топли отношение с видинското население. Доказателство за това е, че когато Щабът на 6-а Бдинска дивизия е преместен във Враца, по случай изпращането на генерал-майор Кръстьо Маринов от Видин се организират три тържества.
Генерал-майор Кръстю Маринов умира на 5 март 1927 г. в София. В негова чест през 1934 година Видинското село Мусумане е преименувано на Генерал Мариново. След 1989 година в селото е издигнат и паметник на генерала. Бюст-паметникът на генерал Кръстю Маринов в парк „Рова“ във Видин е издигнат през 1936 година, по инициатива на видински ученици. Същата година, по инициатива на кмета д-р Бърни Бончев, генерал-майор Кръстю Маринов е обявен за почетен гражданин на Видин.
„Трябва да почитаме и помним героите – за да можем да гледаме уверено напред в бъдещето, трябва да погледнем в миналото и да знаем кой е съградил основите, върху които ние днес стъпваме“, сподели заместник-председателят на МГЕРБ – Видин Лъчезар Попиванов. И допълни: „Трябва всеки млад човек да дойде при бюст-паметника на генерал-майор Кръстю Маринов във Видин и да прочете думите, които той е казал по време на защитата на Видинската крепост: „Българите знаят да превземат крепости, но не и да ги предават“.
НИЕ