Младежи проверяват факти в нова инициатива

Фокус на проекта е развитието на медийна грамотност у тийнейджърите
Сподели: 

Медийната грамотност е изключително важна в съвременния дигитален свят. Младежите в България се срещат с десетки случаи на невярна, непълна или дори целенасочено манипулативна информация в интернет пространството. Новата „Тийн мрежа за проверка на факти“ има за цел да обърне статистиката, според която България има един от най-ниските индекси на медийна грамотност в ЕС.

Инициативата е част от международния проект MediaWise и се реализира за първи път в България. До 2 юни 2024 г. активни младежи от 8. до 12. клас могат да кандидатстват, за да станат част от Мрежата и да получат обучения от представители на Асоциацията на европейските журналисти и възможност да създават кратки видеа върху проверка на актуални теми в социалните мрежи.

„Чрез този проект искаме да покажем на младежите в страната, че те могат да са активни, да търсят истината и да решават казуси на медийната грамотност успешно. Тийнейджърите, които ще се включат в Мрежата, ще имат възможност да се учат от професионалисти в сферата и да създават сами съдържание, което ще вдъхнови и съучениците и“ – споделя Иван Попов, координатор на проекта в сайта prepodavame.bg.

Повече информация за кандидатстването в Мрежата за проверка на факти, може да намерите тук.