Младите огнеборци от ППМГ – Видин станаха областни шампиони

Сподели: 

Отборът на Профилира природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ – Видин е победител в областното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“. Надпреварата се проведе днес на Градския стадион „Георги Бенковски“.
След като през миналите две години епидемичната обстановка стана причина състезания да не се проведат, в тазгодишното издание на традиционната проява се включиха седем отбора – пет от учебни заведения в община Видин, както и отбори от средните училища в гр. Кула и село Дреновец (община Ружинци). Всеки от отборите се състоеше от десет ученици на възраст от 12 до 16 години.
Преди да бъде даден стартът, с приветствие към участниците се обърна главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, който поздрави учениците за това, че са част от движението на младежките противопожарни отряди. „Поздравявам ви за смелостта да премерите сили в днешното състезание. Апелирам за спортсменска игра – спазвайте правилата на спортната етика. И нека най-добре подготвеният отбор да победи и да ни представи на предстоящите републикански състезания“, каза гл. инспектор Георгиев.
Пред журналисти началникът на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионалната дирекция коментира, че включването на седем отбора е добър показател, предвид двугодишното прекъсване. Гл. инспектор Георгиев припомни, че по традиция област Видин, макар и най-малка по население, винаги се представя добре на регионалните състезания, като са постигани и призови места. Той изрази надежда, че и тази година отборът-първенец от областния етап ще се представи достойно на републиканско ниво. Гл. инспектор Георгиев допълни, че ако тази година се организира турнирът „Юлиян Манзаров“, в него област Видин ще бъде представена от отбора, заел второ място в областната надпревара.
Състезанието се проведе в два етапа – „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400 м щафетно бягане с препятствия“. На първо място в комплексното класиране се нареди отборът на ППМГ „Екзарх Антим I”. Втори стана отборът на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – град Видин, а трети – отборът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“.
Анелия Димитрова, ръководител на отбора победител, разказа, че представители на видинската математическа гимназия за четиринадесета поредна година участват в областното състезание, а вече за тринадесети път успяват да се класират за републиканския кръг. Тя обясни, че учениците няма да имат време, за да радват на успеха си, защото още в понеделник започват интензивна подготовка за републиканския етап. Тази година той ще се проведе през месец юни в курортния комплекс „Албена“. „Надявам се да постигнем добро класиране, макар че е много трудно, тъй като там участват първенците от всички области и конкуренцията е много голяма“, сподели Албена Димитрова.
НИЕ