Младите футболисти отново на терен

Сподели: 

След като веднъж след разпускането на мерките заради пандемията бяха разрешени тренировките на колективни спортове за деца, след което отново забранени, сега пак всички спортуващи отборни спортове могат да се завърнат по терените. От разрешението се възползваха треньорите и децата от Детски футболен клуб “Видин” (ДФК). Младите футболисти тренират понеделник, сряда и петък, засега от 17:00 часа до тъмно. Децата са разделени по възрасти като в група ходят по около 10. Трима треньори обучават и едновременно с това следят за спазването на изискванията на здравния министър като не разрешават на родителите да стоят на терена по време на тренировките, децата си дезинфекцират ръцете преди и след тренировка.
Това прекъсване обаче доста навреди не само на децата, но и на самите спортни клубове. Много от треньорите не работят на други места, което де факто ги остави без работа. За това как се справят след това голямо прекъсване разказа за в. “НИЕ” председателят на Управителния съвет на клуба и един от треньорите Петър Митев.
“От 26 май започнаха отново тренировките. Влязоха всички по график. Всичките ни треньори са на лице. Тренираме само на открито. Няма значение дали вали, дори последните ни тренировки завършват по тъмно. Тогава се пуска осветлението и нямаме проблем с тренировъчния процес”, обясни Петър Митев и допълни, че теренът им е в перфектно състояние. Той подчерта, че в клуба има още един треньор, който се занимава само с малчуганите в детските градини, но както знаем сега тези занимания не са разрешени, затова в момента той не практикува. “Това е още един удар по клуба по принцип. Освен това все още не сме получили гласуваните от Общински съвет - Видин субсидии. Сега е моментът Общината да помогне на клубовете. Това е най-трудното време за нас - когато нямаме първенства, нямаме тренировъчен процес. Сега е моментът да си задържим треньорите”, подчерта треньорът. Според него това е начинът, за да продължат да съществуват клубовете и да направят така, че децата след месец, два да са във форма за състезания.
“Сигурен съм, че всички клубове изпитват трудности сега, като не са работили три месеца. Надяваме се това решение на Общински съвет да бъде изпълнено в най-скоро време. Мога да твърдя, че сме един от добре организираните клубове в града и мога да кажа, че е много трудно за нас в момента. Добре че треньорите са съвестни хора и не си тръгват”, заяви Петър Митев. Той обясни, че тръгнат ли си треньорите те няма да се занимават никога повече със спорт, а с нещо друго, което да им носи доход. Това би довело до липса на треньори, за който и да е спорт. “В този град няма кой знае колко треньори, в който и да е спорт. Това е причината да е много трудно. Тук не става въпрос за един човек, а за цял клуб”, посочи треньорът. Все пак тези хора имат семейства, заяви още Петър Митев. Той подчерта категорично, че треньорите са най-важното нещо в един клуб и ако те не са спокойни, децата също няма да са. Това ще доведе до некачествена работа.
“Един клуб колкото и ще пари да има, няма ли добри треньори е невъзможно да съществува. Затова и ДФК “Видин” постоянно праща треньорите си на обучение, което е за сметка на клуба. Няма значение какви лицензи имат и какви обучения са минали, постоянно се ходи на обучение. На треньорите работата им е да научат децата да играят футбол, това им е единственото задължение. Това е истината. Трябва компетентни хора. Тези, които си мислят, че ще научат нещо от „Ютуб“ или “Фейсбук” няма как да стане ”, каза в заключение Петър Митев.
МАРИЯНА Герасимова