Момчил Станков, областен управител на Видин: Спокоен съм за магистралния път – нещата там са необратими

Сподели: 

НИЕ“: Г-н Станков, въпросът, който интересува всички жители на област Видин е кога ще започне реалното строителство на път Е79 в участъка от Видин до Монтана, където проектът предвижда да се изгради трасе, което е с магистрални габарити?

Момчил Станков: За първия участък – от Видин до Макреш, в момента изплащаме обезщетения на лицата, чиито имоти са отчуждени. Може би вече за над 2/3 от отчуждените имоти сме заплатили отредената сума. Всеки ден постъпват заявления от физически и юридически лица за изплащане на обезщетения – тези заявления веднага се разглеждат и ако е представен изискуемият от закона набор от документи, още на следващия ден превеждаме полагаемата се сума.

Предстои започването на изплащане на обезщетения за втория участък – от Макреш до Ружинци. Връчени са уведомителните писма, публикувано е в Държавен вестник и в момента тече процедурата. Всяко едно лице, което е собственик и ще му се отчужди част от имота или целия имот, има 14-дневен срок, в който, ако не е доволен от оценката, да обжалва пред Видинския административен съд. В момента тези срокове текат, има образувани такива дела. Същото се отнася за лицата, които не са открити на адреса – постоянен или настоящ, било то защото са в чужбина или защото живеят на територията на друга област: тези лица са уведомени чрез Държавен вестник, като също има 14-дневен срок за обжалване, считано от датата на обявяване в Държавен вестник. Тези срокове също текат. След като минат тези срокове и Административен съд – Видин се произнесе с решения по подадените жалби, като в случая решението е окончателно и не подлежи на обжалване, тогава ще бъде преведена по сметка на Областния управител сумата за отчуждените имоти. Когато започнем да ги изплащаме и тях, ще стартира и реалното строителство.

В момента текат подготвителни дейности, правят се площадките. От Държавна агенция по горите имат да премахнат дървесина от терени, които са нищожно малки на фона на целия проект – на някои от местата това вече е направено.

Аз искрено вярвам, че ако всичко е наред и Съдът се произнесе по обжалванията в кратки срокове, реалното строителство ще започне в края на октомври – говоря за участъка, който е на територията на област Видин. За участъка, който е на територията на Монтана, нещата стоят по по-различен начин – там са изостанали с процедурите.

НИЕ“: Ще бъде ли това изоставане наваксано?

Момчил Станков: Там в един момент, по редица причини, работата по проекта беше на практика спряла, но сега е подновена с темповете от преди. Вече е минал ОВОС-ът, очаква се съгласуване през Министерството на околната среда и водите. Имам уверенията на кмета на община Монтана г-н Златко Живков, както и на областния управител на Монтана г-н Росен Белчев, че ще наваксат загубеното време. Областна администрация Видин ще помогне с каквото може.

Но аз съм спокоен за магистралния път, за мен нещата са необратими. Разбирам жителите на област Видин, които са лъгани многократно и затова мнозина сега се съмняват, че този път ще бъде изграден или пък искат нещата да се случат веднага. Нещата настина се случват, но реализирането на един подобен мащабен инфраструктурен проект изисква време.

Разговарял съм както с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, така и със заместника й Николай Нанков и имам уверението им, че е помислено за осигуряване на връзка с всяко едно населено място, покрай което преминава трасето. Това оскъпява проекта като цяло, но животът на хората е безценен.

Активно се работи и по участъка от Мездра до Ботевград, което наложи и ограничаване на движението в участъка между Люти дол и Ребърково, като тежкотоварните автомобили, пътуващи от Видин към София се пренасочват през Петрохан, а тежкотоварният трафик в обратна посока минава през Искърското дефиле. Имам уверението на зам.-министър Нанков, че до средата на ноември ще бъде пуснат пътят, тъй като при зимни условия няма как товарните автомобили над 12 тона да преминават през Петрохан, например. Няма никаква причина да не вярвам на думите му, тъй като наистина се работи денонощно – видял съм това с очите си. Има дискомфорт – аз също го изпитвам, тъй като ми се налага често да пътувам служебно до София. Но това е едно неудобство, което трябва да бъде изтърпяно – няма как да стане всичко с магическа пръчка.

НИЕ“: Въпрос, който особено интересува жителите на област Видин е разрешими ли са проблемите на видинската болница, след като от месеци вече не функционират Отделението по акушерство и гинекология и Неврологичното отделение?

Момчил Станков: Надявам се новото ръководство на МБАЛ „Света Петка“ да даде всичко от себе си, за да привлече лекари. А това става с осигуряване на добра среда на работа и полагащото се заплащане на труда. Аз направих и невъзможното да привлека лекари от други населени места. Проведох разговори с 45 наши видински лекари, които работят в системата на доболничната помощ и по една или друга причина са напуснали болницата – в мотивите си те обвиняваха едно или друго ръководство…

НИЕ“: Тоест, говорим за субективни фактори, довели до напускане на лекари от видинската болница в годините назад?

Момчил Станков: Субективни са, да. Пари има. Министърът на здравеопазването е осигурил един много приличен бюджет на нашата болница, но този бюджет трябва да бъде изработен, а това става, когато работят отделенията и има пациенти. Д-р Ивета Найденова беше назначена на длъжността изпълнителен директор на видинската болница, до провеждане на конкурс, след като представи един доста амбициозен план и аз ще бъда щастлив, ако тя успее да го осъществи дори на 20%, което ще значи, че отделенията в болницата ще работят на 90%.

В качеството си на областен управител ще помагам на д-р Найденова според възможностите си.

НИЕ“: Както правехте и досега – с Ваше съдействие болницата получи значителна финансова подкрепа от държавата за извършване на ремонтни дейности и закупуване на апаратура.

Момчил Станков: Средствата, които видинската болница получи като допълнителна помощ от държавата вече гонят 1 млн. лв. – това е само за шестте месеца, откакто аз съм областен управител. Но няма как да намеря лекарите, които са нужни.

НИЕ“: В края на юли беше съобщено, че се подготвя проект за консервация, реставрация и аварийно укрепване на част от крепостните стени на турското кале, в района на крепостта „Баба Вида“. Има ли някакво развитие?

Момчил Станков: Преди месец подписахме договор с министъра на културата, с което се предостави сумата от 30 600 на Областна администрация да изготви проектна документация за консервация, реставрация и аварийно укрепване на тази крепостна стена. На 28 септември подписахме договор с фирма, която да изготви този проект – крайният срок за това е 16 ноември. След като бъде изготвен проектът, който ще включва и съответното КСС, тогава вече ще се кандидатства за необходимото финансиране – без проект не можем да искаме такова, тъй като не знаем колко е компрометирана крепостната стена. Имам уверението на министъра на културата, че средствата ще бъдат осигурени. Има крещяща нужда от реставрация и консервация – надявам се, че не сме закъснели, защото има много разрушения по тази многовековна стена. Тук искам да уточня за коя част от крепостната стена говоря – като застанеш с гръб към Дунав и с лице към капията, от капията надясно частта от крепостната стена е в патримониума на Областния управител, като това включва и двете тераси, както и вътрешната стена на рова около „Баба Вида“. Останалата част от крепостната стена е в патромониума на Министерство на културата и на Община Видин.

Областна администрация Видин почисти участъка от крепостната стена, който стопанисва Областният управител. Почистена беше и плажната ивица. Докато аз съм областен управител, това ще се прави всяка година. И нагодина ще бъде много по-лесно, защото сега буквално имаше израснали дървета – макар че миналата година е чистено, не знам как това е направено, но имаше дървета с 30 см диаметър на ствола.

НИЕ“: Изключително добре се развива Филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ – това висше учебно заведение е една Ваша лична кауза.

Момчил Станков: Тази година беше историческа за Филиала ни – първите бакалаври и магистри се дипломираха, първият плод на многото положени усилия вече е налице. За новата академична 2020/2021 година първокурсниците са 161 – това е може би годината с най-висок прием в първи курс. И то с никаква кампания за привличане на студенти. Нарочно не исках да правим такава, за да видя Филиалът може ли да се справи сам – изненада ме много приятно това, което се случи: най-голям брой първокурсници като цяло от всичките години досега, както и повече в сравнение с предходните години студенти в първи курс, които са от Лом, Козлодуй, Враца. Надяваме се оттук нататък всяка следваща академична година да е все по-успешна.

НИЕ“: А как стои въпросът със сградата, в която е Филиалът? Кога ще стане факт преместването на Професионалната гимназия, с която и към момента делите тази сграда?

Момчил Станков: Има решение на Общински съвет – Видин за преместване на Професионална гимназия „Васил Левски“ в сградата на Второ основно училище. Но все още нямаме решение на Министерски съвет за предоставяне за управление на Русенски университет на първия и втория етаж от сградата, която сега заедно ползваме с Професионалната гимназия.

Процедурата е започната, има кореспонденция от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, защото първо се минава от там. В Министерство на образованието е предоставено решението на Общински съвет – Видин, предоставени са подкрепителните писма – както от директорките на Второ основно и на Професионалната гимназия, така и от кмета на община Видин и от мен, в качеството ми на областен управител. Сега министърът на образованието трябва да внесе предложение в Министерски съвет. Процедурите се забавиха с оглед на ситуацията, свързана с COVID-19 и обявеното извънредно положение, тъй като към онзи момент приоритет за Министерство на образованието, и то съвсем основателно, беше осигуряването на достъп до образование за всяко българско дете.

Но при всички положения това е необратим процес. Филиал Видин има нужда от цялата сграда, защото броят на студентите вече е голям, сега ще стартират и магистърски програми – „Публична администрация“ и „Управление на транспорта“ – и става тясно. Сградата освен това се нуждае от цялостен ремонт – Русенски университет има средствата да го направи, но не е собственик на цялата сграда.

Надявам се и вярвам, че до края на годината този въпрос ще бъде решен. Още повече че имам личното уверение на премиера Борисов, че сградата ще бъде предоставена за управление на Русенски университет, а той досега не ми е дал причина да не му вярвам.

НИЕ“: Изпълнява ли в момента Областна администрация Видин някакви проекти?

Момчил Станков: За да изпълняваш проекти, трябва да е кандидатствано, а това явно не е правено. Но имаме покана от област Долж, където има ново ръководство – новият председател Космин Василе, който ще встъпи в длъжност на 15 октомври, има страшно много идеи. Област Долж има и административния, и финансовия ресурс да изпълнява проекти, но досега са си партнирали с Община Монтана и Община Враца. Успях да го убедя, че партньор на област Долж трябва да е Община Видин и Областна администрация Видин.

Надявам се, че след 15 октомври това ще стане факт. Поне за Областна администрация мога да уверя, че в бъдеще ще работи по проекти. Лошото е, че сме второстепенен разпоредител с бюджетни средства и бюджетът, който ни се предоставя, почти винаги е недостатъчен, за да участваме в проекти. Но варианти има. В разговори с вицепремиера Томислав Дончев, той каза, че за всеки един издържан и необходим проект винаги ще се намери финансиране.

Говорейки за работа по проекти, аз нямам предвид проекти по т.нар. „меки мерки“ – обучения, квалификация, изработване на стратегии и планове и т.н. Аз искам в резултат на изпълняваните проекти да има, образно казано, „камък върху камък“, а не само хартия. Затова и предварителните разговори, които съм водил, са за проекти в сферата на туризма, културно-исторически ценности, пътища и инфраструктура.