Монтана очаква инвестиции за екологичен транспорт и за сградата на театър „Драгомир Асенов"

Сподели: 

Девет партньори от Монтана и Враца разработиха обща концепция за интегрирани териториални инвестиции  „Зелени решения за устойчиво развитие Северозападен регион. Всички проекти, които обхваща концепцията  бяха  представени днес на обществено обсъждане в младежки дом Монтана.

В началото  на събитието бе дадена думата на кмета Златко Живков, които представи амбициите на общината да използва всички възможности за реализиране на проекти в различните сектори на обществения живот и за опазване на  околната среда.

Концепцията, която бе обсъдена днес е свързана с инвестиции  в транспортна инфраструктура, устойчива мобилност, насърчаване на икономическата активност, екологична градска среда, здравеопазване, спорт и култура.  

Планираните инвестиции са в размер на 74 534 160 лв. Водещ партньор е  Община Враца. Останалите са Община Монтана „Тролейбусен транспорт – Враца" ЕООД, Диагностично-консултативен център 1 – Враца" ЕООД, Общински драматичен театър „Драгомир Асенов" – гр. Монтана, Областна администрация – област Враца, Община Борован, Община Бяла Слатина и Община Мизия.

Два проекта ще бъдат изпълнявани в община Монтана. Те са свързани със зелени инвестиции в транспортната инфраструктура, и с реконструкцията на сградата на Драматичен театър „Драгомир Асенов".

И за двата проекта ще се кандидатства по програма „Развитие на регионите".

„Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" е името на проекта, които включва закупуване на 6 електрически автобуса, изграждане на 6 зарядни станции и въвеждане на електронна система за контрол в градския транспорт на Монтана

С втория проект се планира цялостна реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на драматичен театър „Драгомир Асенов" –  Монтана".  Това ще осигури цялостно оборудване, промяна на сценичната механизация, осветление, озвучаване, оборудване на всички зали в театъра, както и на административна част . Ще бъде обновена и фасадата на театъра -. Най-голямата сграда с разгърната площ в центъра на Монтана.