Монтана очаква 14 фолклорни формации от пет държави

Сподели: 

Общо 14 фолклорни формации от 5 държави ще участват в 16. Международен фолклорен фестивал – Монтана 2023. Той ще бъде открит в навечерието на Празника на Монтана – Свети Дух. В 19:30 ч. на 4 юни на обновения площад „Жеравица“ ще прозвучат химните на България, Исландия, Киргизстан, Словения и Северна Македония. След приветствие на кмета Златко Живков, групите от чужбина ще представят програмата си по азбучен ред.
За първи път публиката в Монтана ще види народни танци от Исландия и Казахстан. С нетърпение очакват изявата си на фестивалната сцена Танцова група „Спорид“ от гр. Боргарфьордур и Фолклорна танцово-музикална група „Онор-Кенчи“, „Агама“, „Аийм-Ене“ от гр. Бишкек. За съжаление, голяма част от поканената иранска група „Чиксай“ не получи визи и това осуети участието й в тазгодишното издание на фестивала. Но за шести път в Монтана ще гостува Фолклорен ансамбъл към Културно дружество „Таше Милошевски“ от гр. Ресен – Северна Македония. Фолклорна танцова група „Клуб на оптимистичните фолклористи“ от Любляна ще допълнят програмата с хореографии от всичките седем региона на Словения, представени в типичните за тях народни носии.
Красотата и богатството на родния ни фолклор ще разкрият инструменталисти, певци и танцьори от Монтана в празничния понеделник – 5 юни. 90-минутният им концерт ще започне в 18:00 ч. В него ще участват Представителен танцов ансамбъл „Младост“ и певческа група „Пъстренец Jr.“ към Общински младежки дом, Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“ и народен хор „Пъстренец“ към НЧ „Разум 1883“, Танцов ансамбъл „Северняци“ към ЦПЛР - ОДК „Ние, врабчетата“, Фолклорен танцов състав „Ситница“, Танцов състав „Радост“, Ромски танцов състав „Огоста“ към НЧ „Звезда 2007“.
В 19:30 ч. те ще отстъпят сцената на народната певица Росица Пейчева, гайдарския състав „Войводите“ и танцовата формация „Балканджиите“. Те ще обогатят програмата с песни най-вече от Родопската, но също така и от Тракийската и Странджанската фолклорни области.
В следващите 3 дни концертите от фестивалната програма ще започват в 19:30 ч. на откритата сцена на пл. „Жеравица“, а при дъждовно време – в Драматичен театър – Монтана.
Международният фолклорен фестивал, посветен на Празника на Монтана – Свети Дух, се провежда от 2006 г. До момента в него са участвали над 70 групи от 35 различни държави от Европа, Азия и Африка. Голям интерес към събитието проявяват танцови състави от  Централна и Източна Европа. Почитателите на по-непознатите и екзотични култури помнят гастролите на групи от Англия, Естония, Индия, Индонезия, Йордания, Литва, Латвия, Нидерландия, Португалия, Финландия, Франция, Южна Корея, Якутия. По-голяма част от одобрените за участие групи приемат на реципрочни начала танцовите ансамбли на Монтана на организираните от тях фестивали. Благодарение това нашите формации имат възможност да представят българския фолклор в чужбина.