Монтанското село Стубел има ново игрище за малки и големи

Сподели: 

Мини футболни вратички, баскетболен кош на тополата, пързалка, пясъчник, кътчета за отдих с масички и пейки, заобиколени от високи  дървета - така изглежда новата комбинирана площадка в монтанското село Стубел. Тя се намира в така наречената Корейска махала и е изградена със средства от фонда за местни инициативи на Община Монтана. Успешното приключване на проекта бе отпразнувано от десетки жители и гости на селото.
Кметът на Монтана Златко Живков бе посрещнат с хляб и сол на тържеството. Той подари на малките спортисти от Стубел две футболни топки и една баскетболна.
„Не мога да повярвам, че това място, което бе обрасло с бурени и храсти, сега изглежда така. Радвам се на постигнатото, защото тук има много деца и младежи, които спортуват“, заяви Живков. Той допълни, че проектът на стойност 3 000 лева е бил само началото. Още близо 7 хиляди лева са инвестирани за благоустройствени дейности и оборудване на спортната площадка.
„Изграждането беше по-трудно отколкото си представяхме“, каза на откриването Емилия Григорова, кмет на Стубел. „След като разчистихме терена, трябваше да го изравним и тогава много хора се включиха доброволно, работиха с желание. Надявам също така с желание да се грижим за него и от тук да тръгнат състезатели, които да разнесат славата на Стубел като Стефан Найденов – Доктора“, сподели кметът на населеното място.
„Това е вторият проект, които се финансира в Стубел със средства от Фонда за местни инициативи“, заяви Емилия Лисичкова, председател на платформа „Агора“. (Фондът в община Монтана бе създаден по проект на АГОРА, с подкрепата на фондация „Америка за България"). „Основната идея, която ни е водила в това начинание е, че тези проекти не само подобряват средата, но и сплотяват общността. Всичко това е сърце, труд и желание за промяна“, допълни Лисичкова.
В края на официалната част, бяха връчени дипломи на завършилите 4 деца в лятното училище, организирано в читалището на Стубел. Те първи излязоха на терена с новите топки.

* Стефан Найденов, наричан по прякор Доктора или Фалкао, е български футболист, атакуващ полузащитник. В кариерата си от 1975 до 1991 играе за Септемврийска слава, Берое (Стара Загора), Спартак (Варна) и Черно море (Варна). В „А" група има 295 мача и 77 гола. Рекордьор е за Спартак по отбелязани голове в „А" група. Бронзов медалист през 1984 и финалист за Купата на НРБ през 1983 г. Национален състезател. Има 3 мача за Купата на националните купи.