Наградата от конкурса „Сграда на годината 2023“ ще се съхранява в Културен център „Жул Паскин“

Сподели: 

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков предостави днес специалната награда, с която бе отличен Културен център „Жул Паскин“ в Националния конкурс, на директора на Общински културен институт „Дунав“ Юлияна Димитрова. На тържественото събитие в бившата сграда на Синагогата присъстваха заместник-кметовете Борислава Борисова и Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, общински служители, директори на културни институти, на училища и детски градини, представители на читалища, дейци на културата и изкуството.
 

Предложението престижният приз да бъде поставен на видно място в Културния център, е на кмета д-р Ценков. Преди да предаде статуетката, той подчерта, че сградата е един гениален архитектурен проект, първо на хората, които са го създали преди повече от 100 години и, разбира се, на архитектите, които са реновирали сега сградата. И съвсем заслужено получава високата оценка на журито от водещи български архитекти и инженери. „Обичам да казвам, че обществото си е свършило своята работа, когато един духовен храм остава такъв и тази прекрасна сграда сега ще служи на духовността. Този бял лебед, както са наричали сградата на Синагогата в миналото, се завърна в пределите на родния град“ – заяви кметът.
 

Д-р Цветан Ценков отбеляза, че през първия му мандат с награда от Националния конкурс 2020 г. е отличена сградата на най-старото училище във Видин – „Цар Симеон Велики“, също след реставрация по европейски проект. „Поводът да Ви поканим в навечерието на Коледа е не само да връчим на Културния институт да съхранява тази свята награда, но и да я постави на едно от най-знаковите места на входа, за да може всеки, който влиза, да разбере, че тази сграда има своето духовно място не само в град Видин, но и в цялата страна, и в Европа“. Видинският кмет поздрави присъстващите с настъпването на светлите коледни празници, като пожела здраве и късмет в семействата им и една прекрасна Нова година.
 

Юлияна Димитрова благодари от сърце от името на целия екип и заяви: „Наградата е символ не само на забележителните исторически, религиозни и архитектурни характеристики, които тази невероятна сграда притежава, но тя е и символ на всички положени усилия за нейното изграждане и за съществуването й през годините, както и за възстановяването й сега“.
 

Културен център „Жул Паскин“ получи специалната награда в категория „Социална инфраструктура - култура“ в 22-то издание на Националния конкурс „Сграда на годината 2023“.
Бившата сграда на молитвения храм бе възстановена в рамките на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“.