Наградиха победителите в художественотворчески конкурси

Сподели: 

Заместник-кметът на община Враца Петя Долапчиева награди победителите в конкурсите за рисунка и литературна творба на тема „Отвъд хоризонта или важните неща -  невидими за очите, видими за сърцето!“. Художествените надпревари са организирани по проект, изпълняван от Сдружение „Алианс Балкани“ и Община Враца.
За участие в конкурса, който се провежда за втора поредна година, бяха изпратени над 100 творби на деца от различни школи по изкуства и училища в градове от цялата страна, както и деца и младежи, настанени в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства – Лом. Участниците бяха разделени в две възрастови групи: 7-11 г. и  12-16 г.
В първа възрастова група (7-11 г)/ на първо място се класира Петя Димитрова (9 г.) от Общинския детски център за култура и изкуство в Русе, след нея се нареди 9-годишната Мария Йоргова от Центъра за млади таланти – приложни изкуства от Бургас, а третото място е за Вяра Пенчева на 10 г. от  школа „Елиза Арт“, Габрово.
Първото място във втора възрастова група (12-16 г) спечели Ивона-Сияна Станева (13 г.) от школа „Арт Попово“. Второто място бе присъдено на възпитаничката на Арт студио „Армеро“ от Враца - Кристина Георгиева, а трета стана Цвета Попова (11 г)/ от НЧ „Ангел Кънчев“ от Русе.
В конкурса за литературна творба, в първа възрастова група, категория „Разказ“ има само един отличен на първо място и това е Десислава Димитрова от Карнобат с творбата „Белегът“. В категория „Есе“ няма класирани участници на първите три призови места. Връчена е поощрителна награда на Версавия Янкова от Казанлък за есето: „Най-важните неща са невидими за очите“. В категория „Поезия“ на първо място се класира Николай Хаджистойчев от Сливен с творбата си „Слънчево приятелство“, след него се нареди Рая Енева от Казанлък със стихотворението си „Най-важните неща са невидими за очите“. Третото място се разделя между Петя Димитрова от Русе за „Щастливо семейство“ и Фая Гератлиева от Казанлък за творбата „Доброто и злото, като магия“.
В категория „Разказ“ във втора възрастова група първо и трето място не се присъждат. Единственият приз получава Емили-Слава Петрова от  Благоевград за „У дома“. Връчена е и награда за оригиналност на стила за творбата „Живо“ с автор Николай Петков от Бургас. Първо място в категория „Есе“ бе присъдена на Диляна Великова от Смядово, второто място си поделят Божидара Димитрова от Враца и Памела Димитрова от Горна Оряховица. На трето място е есето на Кирил Димов от Казанлък.
Две първи награди са отличени в категория „Поезия“ и те са за Габриела Колева от Карлово с творбата „Детство-мечта“ и за Лъчезар Йорданов от Казанлък с „Любовта около нас“. Второто място отиде при Николай Хаджистойчев  от Сливен за стихотворението „Майчино крило“,  третото – при Луиза Кръстанова от Козлодуй за „Третото око“.
На награждаването присъства и Ралица Мусова – председател на Сдружение „Алианс Балкани“.