Наградиха създателите на видеоклипове за Видин

Сподели: 
15-годишният Мартин Стефанов, победител в конкурса „Видин през моите очи“
Инициаторът на конкурса Едуард Тодоров
Александър Василев
12-годишната Памела Петрова, ученичка в ОУ „Иван Вазов“
15-годишната Симона Петрова, ученичка в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“
Красимир Рангелов, ученик в 10 клас в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“
Валентин Борисов, монтажист във видинска телевизия

15-годишният Мартин Стефанов е победител в конкурса „Видин през моите очи“, в който участниците бяха предизвикани в кратък видеоклип да покажат как виждат своя град. Идеята за тази инициатива е на съгражданина ни Едуард Тодоров, който осигури паричния награден фонд. Конкурсът беше осъществен с подкрепата на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.
Награждаването на победителите беше на 10 февруари в Библиопощата в Крайдунавския парк на Видин, като освен парична сума, отличените в конкурса получиха книга и тефтер от видинската библиотека, както и читателска карта. Жури, включващо Светослав Цветанов, главен инженер във видинска радиостанция и студентката по журналистика и автор на филми Антонина Лозанова, определи трите най-добри кратки филма, бяха присъдени и три поощрителни награди.
Как се е зародила идеята за конкурса разказа инициаторът Едуард Тодоров. „Роден съм във Видин, но напуснах този град на 18-годишна възраст. 21 години живях в чужбина, но сърцето ми никога не е напускало моя роден град. Върнах се тук с една единствена цел – да видя с какво мога да бъда полезен на град Видин и на хората, които обичат този град. Затова реших, че в днешния свят, в който Интернет владее повечето от нашето време, може би ако направим видеоклипове, които да отразят красотите на град Видин и сложим тези видеоклипове в YouTube, „Фейсбук“, „Инстаграм“, по този начин ще популяризираме нашия град, така че повече хора да чуят и да видят красотите на Видин“, обясни Едуард Тодоров. Той благодари на всички участници в конкурса. „Независимо, че имаме първа, втора и трета награда, за мен всеки от вас е победител. Защото вие сте направили по-трудното – да излезете, да отразите красотите на Видин, повярвали сте в себе си, потрудили сте се“, каза видинлията.
Награждаването започна с обявяването на поощрителните награди. Едната от тях е присъдена на Александър Василев, който се занимава с производство на електроника „Имам интерес към заснемането на филми, искам да се занимавам с кино и този конкурс ме насърчава да продължа и да вярвам, че някой ден мечтите ми ще станат реалност“, сподели Александър. В неговия клип в ролята на разказвач влиза съгражданинът ни Валентин Ницов, който ни разхожда из видинските забележителности. „Видеото, което съм направил, е импровизация – без сценарий, всичко дойде естествено. Идеята е в последствие да направим следващ клип, който вече да е доста по-дълъг, с изчерпателна информация“, обясни видинлията.
Втората поощрителна награда беше присъдена на 12-годишната Памела Петрова, ученичка в ОУ „Иван Вазов“. Тя участва в конкурса с клип, който всъщност бил нейно домашно по английски – показани са изображения на емблематични за Видин места и сгради, всичко това придружено с информация на български за всеки обект, която Памела изговаря на английски език. „Като видях във „Фейсбук“, че се прави такъв конкурс, доста се колебах, дали да изпратя моя клип. В крайна сметка се реших и съм много благодарна на хората, които са оценили труда ми. Видин може да стане много по-известен за туристите, които да идват и да им бъде интересно да научат още малко за града“, каза Памела.
Третата поощрителна награда получи 15-годишната Симона Петрова, ученичка в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Девойката решила да участва в конкурса заради влечението си към изкуството във всичките му форми. „Конкурсът ме насърчи да покажа какъв е Видин през моите очи. Представям не само забележителностите на град Видин, но и малките улички, които много малко хора забелязват, но тези улички именно крият красотата на Видин от старото време“, обясни Симона.
На трето място журито подреди краткото филмче, изработено от Красимир Рангелов, ученик в 10 клас в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. В своя клип младежът представя един по-художествен поглед към Видин. Клипът е изцяло черно-бял – любим похват на Красимир, тъй като според него това придава една интимност. „Доста дълго време се занимавам с фотография и с операторство. Майка ми и баща ми са актьори и в тази среда развих един по-различен поглед към нещата. Исках да покажа истинския Видин, но и как към града може да бъде погледнато „извън кутията“. След като направих филма, мислех, че ще се проваля, защото понякога моята перспектива е неразбираема, но реших да рискувам и в крайна сметка съм доволен, че хората наистина са харесали филма“, сподели Красимир.
Наградата за второ място отиде при Валентин Борисов, който работи като монтажист във видинска телевизия. Неговият видео клип се различава с перспективата – снимки от въздуха, улавящи от птичи поглед църквите на Видин, Синагогата, крепостта „Баба Вида“, Химкомбината, реката, моста… „Реших да участвам, защото съм монтажист и монтирането на видео ме влече. А и имам ресурса, притежавам дрон, с който са заснети всички кадри“, сподели Валентин. „Смятам, че градът ни се развива в хубава насока, центърът ни е много красив. И мисля, че Видин ще се променя към по-хубаво и по-хубаво“, сподели Валентин Борисов.
Последен своята награда получи победителят в конкурса – 15-годишният Мартин Стефанов, ученик в Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Това е първата видео продукция на Мартин, но младежът вече работи по два други проекта, един индивидуален и друг заедно със свои съученици. Мартин разказа, че във видеоклипа си искал да покаже от една страна историческата част на града с крепостта „Баба Вида“, нещо, което е познато на всички, а от друга – съвременната част на Видин, с която, според младежа, не толкова много хора са запознати. „Надявам се повече хора да гледат положително на развитието на града ни“, сподели Мартин.
Ще завършим с посланието, което победителят в конкурса отправя със своя видео клип: „Аз виждам Видин като град, който може да се развива – стига хората да са настроени положително“.

НИЕ