Над 100 деца изпратиха рисунки в Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие”

Крайният срок за получаване на творбите е до 1 април 2024 година
Сподели: 

Месец преди крайния срок над 100 деца от България, Индия, Литва, Китай, Северна Македония и Турция вече изпратиха рисунки за участие в Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие”. Техните творби са публикувани на Facebook страницата на творческото състезание. 

През 2024 г. конкретната му тема е „Традиционните обичаи, обреди и ритуали на моя народ“. На първия етап от конкурса, организиран от Община Монтана, участниците изпращат до 1 април снимки творбите си на имейл: art.contest.montana@gmail.com. Професионално жури ще селектира 200-те най-добри. Оригиналите на отличените творби трябва да пристигнат на адреса на общината до 15 април 2024 г., за да участват във финалния кръг. Сред тях ще се изберат победителите.

За класираните на първите три места са предвидени атрактивни награди. Тъй като конкурсът е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев”, победителите ще получат малката пластика на този престижен фестивал, грамота и предметна награда, а подгласниците им - грамота и предметна награда. Отличените с поощрителни награди ще получат диплом за отлично представяне, а творбите им ще бъдат включени в изложбата от конкурса. След нея те ще се зачислят към фонда на раздел “Детско изкуство” на Художествена галерия “Кирил Петров” – Монтана. Ще бъдат присъдени и десет колективни награди - диплом за комплексно представяне на най-силно представили се училища, школи, клубове.

Наградите на класираните на челните места участници в конкурса за изобразително изкуство “Тъпан бие, хоро се вие” ще се връчат в тържествена обстановка при откриването на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев” на 31 май 2024 г. 

Детският конкурс „Тъпан бие, хоро се вие“ се провежда от 2000 г. като от 2006 г. е международен. В него до момента са участвали малки художници от над 50 държави от 5 континента. Най-много – близо 3000 деца от 33 държави, се състезаваха в конкурса през 2016 г. Четири години преди това в конкурса имаше участници от рекорден брой населени места в България – 88. Творбите на младите таланти изненадват с разнообразието от стилове, жанрове и техники. През годините те са оценявани от журита, включващи утвърдени професионалисти като проф. Галилей Симеонов, проф. Бисера Вълева, доц. Драган Немцов, доц. Мариета Савчева, както и от изявени арт педагози и художници. 

Представа за нивото на конкурса дава мобилната изложба с детски творби, награждавани през годините в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие“. Регионалният исторически музей – Монтана, подготви и каталог. Изложбата вече гостува в Художествена галерия „Илия Бежков“ – Плевен.