Над 4 милиона лв. ще струва укрепване на свлачището на пътя Подгоре - Макреш

Сподели: 

До 21 март 2024 г. се приемат оферти в обявените обществени поръчки за изработването на технически проект и строителство (инженеринг) и за строителен надзор за укрепване на свлачището на третокласния път III-1403 Подгоре – Шишманово – Макреш – гара Макреш при км 19+800.

Компрометираният участък е в лявото платно на третокласния път в посока гара Макреш и е с дължина около 200 м. Свлачищният процес се активизира след обилните дъждове през юни 2023 г. Разрушен е почти целият насип, като се наблюдава увеличаване на дълбочината до пътното платно, в отсечката от км 19+702 до км 19+902. Пътният банкет е пропаднал. За цялостното овладяване на дестабилизационните процеси е необходимо да бъдат извършени геотехнически проучвания, които ще изяснят инженерно-геоложките условия в района на деформациите и причините за тяхното възникване. Въз основа на инженерно-геоложкото проучване ще се изготви и реализира проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък.

Индикативната стойност на обществената поръчка за проектиране и строителство е 4 166 666,67 лв. без ДДС, а за строителния надзор е 250 000 лв. без ДДС. Изпълнението на укрепителните дейности ще се финансира от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура". Срокът за извършване на проучвателно-проектантските работи е 90 календарни дни, разделен в три междинни етапа, а на строителните дейности е 120 календарни дни.

В момента участъкът от пътя III-1403 в района на свлачището е обезопасен, сигнализиран е с необходимите пътни знаци и движението се извършва с повишено внимание.
 

Снимката е илюстративна