Над 400 участници събра петнадесетото издание на конкурса „Напеви от Северозапада“

Сподели: 

Таланти от София, Берковица и село Черни Вит спечелиха най-високото отличие от тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ – Приз на Кмета на Община Монтана. Петнадесетото издание на престижният форум се проведе на 13 и 14 май в Младежкия дом в Монтана.
Камерна вокална група „Чернивитски славеи“ от ОУ „Г. Бенковски“ – с. Черни Вит с единодушно решение на журито завоюва престижната награда в раздел „Народно пеене“. Заслугата на г-жа Румяна Манева за отличното комплексно представяне на гласовитите фолклорни таланти също бе откроена с диплом за отлична педагогическа работа. В раздел „Хореография“ малките изпълнители на автентични хора от Фолклорен клуб „Танцувай за здраве“ при НЧ "Иван Вазов 1872“ - Берковица спечелиха на-високото отличие. Танцьорите на Ирина Стоянова впечатлиха журито не само с танцовите си умения, но и с колорита на народните носии. Лично кметът на община Монтана Златко Живков им връчи наградата. Той награди и призьорите в раздел "Инструменталисти" – специалната награда отиде при детска инструментална група "Шопчета-бобчета" с ръководител Лили Ангелова. Формацията от столичното читалище "Николай Хайтов" се открои сред младите музиканти, взели участие в тазгодишното издание на конкурса. Освен диплом и плакет, носителите на Приза в трите раздела получиха и предметни награди - аудио колони. Наградите за участниците са осигурени с финансовата подкрепа на Община Монтана и спонсори.
Общо над 400 участници от София, Варна, Плевен, Дупница, Монтана, Видин, Берковица, Лом, Елин Пелин, с. Черни Вит и още 5 населени места се включиха в тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Таланта и майсторството на певците, инструменталистите и танцьорите беше оценявано от професионално жури - вокални педагози, народни изпълнители, музиканти и хореографи, всички с безупречна репутация в своята сфера.
Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се проведе и видео конкурс за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. В него се включиха детска танцова формация „Талисман“ и танцова формация „Тараклийски мегдан“ – и двете от град Тараклия, Република Молдова и певица от българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Памплона, Испания. Те заслужено получиха първа награда в съответните раздели.