Над 4000 регистрирани по настоящ адрес в област Видин установиха проверки

Представители на институции се събраха на работна среща за организирането и провеждането на предстоящия местен вот
Сподели: 

Предизборно нарастване на населението се наблюдава във всички общини в област Видин. Това показват данните от извършени проверки за регистрираните по настоящ и постоянен адрес в периода 1 май 2022 до 30 април 2023 година. Информацията представи областният управител на Видин Иво Атанасов на свиканата от него работна среща за организирането и провеждането на предстоящия местен вот
„Видин не е чак в такава демографска криза – поне това излиза от извършените проверки от Областна администрация“, отбеляза видинският губернатор преди да запознае присъстващите на работната среща с цифрите.
А те показват, че на територията на община Белоградчик 197 души са се регистрирали по настоящ адрес и 73-ма – по постоянен. Най-много са в град Белоградчик – 89 по настоящ, 50 по постоянен. За село Салаш регистрираните по настоящ адрес са 37 и 1 по постоянен, а в Стакевци – 24 по настоящ, пет по постоянен.
В най-малката община в област Видин – Бойница, най-голям е броят на новодомците в общинския център. В село Бойница в посочения период са се регистрирани 54 души по настоящ адрес, 33-ма – по постоянен.
В община Брегово по данни на Националния статистически институт общият брой на населението към 31 декември 2021 година е малко над 3900 души, като в тази бройка влизат и децата и младежите до 18-годишна възраст. На този фон н територията на общината за една година са регистрирани общо 233-ма души по настоящ адрес и по постоянен – 55 души.
Община Видин също се разраства. Общо 2075 по настоящ адрес регистрирани и 884 – по постоянен. Най-големите цифри са за Дунавци – 107 по настоящ, 54 по постоянен. За град Видин – 1304 по настоящ адрес, 431 по постоянен“, отбеляза Иво Атанасов.
Населението на град Грамада също чувствително се е увеличило. В общинския център са новорегистриран 98 души по настоящ адрес и 19 – по постоянен.
В oбщина Димово общо 359 души са регистрирани по настоящ адрес и 120 по постоянен. Най-фрапиращи са цифрите за село Арчар – 78 регистрирани по настоящ и 50 по постоянен, както и за град Димово – 84 по настоящ и 18 по постоянен.  
В община Кула за периода 1 май 2022 година – 30 април 2023 година по настоящ адрес са се регистрирали общо 203-ма души, а по настоящ – 47. Огромна част от тях са в общинския център град Кула, чието население се е увеличило със 151 души, записани по настоящ адрес и 39 – по постоянен.
В oбщина Макреш, чието население по данни на националната статистика към края на 2021 година е под 1200 души, за проверения период има 296 човека, регистрирани по настоящ адрес и 47 – по постоянен.
В Новоселска община също има интересни данни. Движението при населението в общинския център Ново село се изразява в 135-ма регистрирани по настоящ адрес и 26 – по постоянен. Особено любопитни са цифрите в най-малкото населено място в общината – Ясен, където по настоящ адрес са регистрирани 51 души, а по постоянен – петима.
За община Ружинци регистрираните по настоящ адрес са общо 256 души и 91 по постоянен. Най-много са в Дреновец – 93 по настоящ и 28 по постоянен.
В oбщина Чупрене са регистрирани общо 135 души по настоящ и 24 – по постоянен, като най-голяма част от тях са в общинския център.
Така, като теглим чертата, излиза, че в периода от 1 май 2022 година до 30 април 2023 година по настоящ адрес в населени места в област Видин са регистрирани над 4000 души. Всички те ще имат право да гласуват за кметове на общини, общински съветници и кметове на кметства на предстоящия местен вот на 29 октомври.  
„Поисках да ми бъде предоставена информация къде има регистрирани повече от двама човека по настоящ или постоянен адрес. Тази информация я има в Областната дирекция и при нас – това касае уседналостта и извършване на проверки там, където са регистрирани по повече лица“, отбеляза още областният управител Иво Атанасов.
По време на срещата Десислава Обретенова, ръководител на екипа за организационно-техническата подготовка на местните избори, докладва, че изборните книжа и материали, бюлетините, ролките със специализирана хартия за машинно гласуване и устройствата за видеонаблюдение ще бъдат предадени на общинските администрации на 28 октомври, като кметовете на общини следва надлежно да упълномощят лицата, които ще ги получат. За подреждането на чувалите също ще бъде разработен график.
Инспектор Веселина Николова, началник сектор на ОД на МВР – Видин, съобщи, че предстои охранително обследване на Спортна зала „Фестивална“, както и на другите помещения в останалите общини, където ще се отчитат протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден.
Директорът на ДАНС –Видин Драгомир Дончев информира за създаденото междуведомствено звено, чиято работа ще продължи месец след обявяване на резултатите. Той обърна внимание на краткия срок от 48 часа, в който трябва да приключи проверката на сигнал срещу изборните права на гражданите. В деня на вота, както и в дните преди и след него, ще работят дежурни служители и в Районната прокуратура - Видин, заяви на срещата заместник-районният прокурор Емил Младенов.
Директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин комисар Стилиян Пешев каза, че и тази година е предвидено резервно електрическо захранване с генератори в изборните помещения.
Диана Стефанова, ръководител на Информационно обслужване – клон Видин, разясни подробности за необходимите условия и оборудване, с което трябва да разполагат пунктовете за обработката на протоколите, като и механизма за получаване и предаване на устройствата за видеонаблюдение.