Над 6 млн. лева данъци и осигуровки платиха видинчани чрез ПОС терминалите на приходната агенция

Сподели: 

От началото на 2022 година гражданите и бизнеса от Видинска област са платили над 6 млн. лева данъци и осигурителни вноски чрез виртуален или физически ПОС терминал на НАП, което е с почти 2 млн. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Във връзка с данните, от офиса на НАП във Видин коментират, че предпочитанията към този начин на плащане расте, защото освен че при него не се дължат такси, той се отразява на момента в данъчно-осигурителните сметки на клиентите, а не след 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи, т. е. задълженията се погасяват на момента.
Гражданите и фирмите, които притежават банкови карти, могат да превеждат чрез ПОС терминал както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задълженията си към други институции (глоби на КАТ, задължения към съд или общини), предявени за събиране от приходната агенция. Това може да стане по два начина:
-    чрез електронната услуга на НАП „Справка за задължения с възможност за извършване на плащания“, която се достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, в менюто „Плащане и изчисляване“. Услугата функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата;
-    чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП.
От НАП напомнят, че когато се плащат задължения към други институции или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнително разпределение от публичен изпълнител, което отнема повече време.