Над 60 000 таблетки с псевдоефедрин задържаха митнически служители на Дунав мост 2

Сподели: 

В района на ГКПП Дунав мост 2 митнически инспектори от отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД Митница Русе са задържали 60 480 таблетки на противовирусен препарат, съдържащ псевдоефедрин. Веществото е включено в списък от Приложение I на Регламент 273/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно прекурсорите на наркотичните вещества, уточняват от пресцентъра на Агенция „Митници“.
На 11.04.2022 г. в района на граничния пункт при Дунав мост 2 e спрян за щателна митническа проверка излизащ от страната микробус Mercedes Sprinter, пътуващ от България към Чехия. Водачът – български гражданин, е предоставил транспортни документи за превоз на лекарствени продукти с общо тегло около 250 кг.
След преброяването на лекарствата са задържани 3024 кутии с надписи на испански с по 20 таблетки или общо 60 480 таблетки от противовирусния препарат, при който псевдоефедринът е посочен като една от основните съставки. Псевдоефедринът е прекурсор, който може да бъде използван за производството на синтетични наркотици, поради което съставката попада под засилен контрол.
По случая е образувано досъдебно производство по чл.242 ал. 3 от Наказателния кодекс и е под наблюдението на Окръжна прокуратура Видин.