Над 64 000 туристи са посетили Видин 

Целта на общинското ръководство е развитие на устойчив туризъм 
Сподели: 

Над 64 000 туристи са посетили Видин през 2023 година. Това стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на Проект на Годишна програма за развитие на туризма на територията на Община Видин през 2024 г. Обсъждането бе открито от заместник-кмета Борисова.

„Програмата на Община Видин за развитието на туризма се изготвя всяка година. В нея са включени дейности и мероприятия, чрез които се осъществява поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма, организиране на събития с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма, реклама на туристическия продукт на Общината, участия в туристически борси и изложения. В така предложения Проект на Годишната програма за 2024 година целим да превърнем региона в целогодишна дестинация с различни по вид туристически предложения, богато разнообразие от културни събития, съчетани с историческо наследство и красива природа“ – подчерта заместник-кметът Борислава Борисова. Тя допълни, че общинската годишна програма за развитието на туризма е отворен документ, който може да се допълва и коригира през целия период на действие. Борисова пожела успешен старт на новия туристически сезон.

„Има заявки за групови посещения във Видин на български туристи. Очаква се и голям интерес от чуждестранните туристи, най-вече тези, които пристигат с речните круизни кораби. През 2023 година акостиралите плавателни съдове са 293, а туристите – над 40 000“, обяви Цецка Цокова – главен експерт „Информация и реклама в туризма“.

Над 64 000 туристи са посетили града ни през изминалата година, като емблемата на Видин – средновековната крепост „Баба Вида“, е разгледана от над 37 000 души. 

Цецка Цокова посочи основните стратегически цели за постигане на устойчивост на туризма във Видин. Това са добра информираност за предлагания туристически продукт, включващ исторически забележителности и културни събития; подходящо позициониране на дестинацията на туристическия пазар; популяризиране на фестивалите; насърчаване на конферентния туризъм – научни форуми, семинари, дискусии, което става възможно след откриването на Културен център „Жул Паскин“; рекламиране на спортно-туристическите събития; активно сътрудничество с професионалните гимназии, които имат специалности в сферата на туризма и други.

От 12-ти до 15-ти март за поредна година Община Видин ще се включи със свой щанд на най-голямото туристическо изложение в България „Ваканция и СПА Експо“. В престижния международен форум ще участва и Регионален исторически музей – Видин.

Очакваните резултати от приемането на Годишната програма са развитие на конкурентноспособен туристически продукт, който да удовлетворява очакванията на потребителите; създаване на ползотворни партньорства с организации, имащи отношение към развитието на туризма в страната и региона, също и със съседните региони в Румъния и Сърбия; изграждане на позитивен имидж на Видин и превръщане на града ни в дестинация за четири сезона. 

След днешното обсъждане предстои да бъде внесено предложение от кмета на Община Видин до Общинския съвет за разглеждане от постоянните комисии и за вземане на решение на заседание на Общинския съвет за приемане на Програмата.