Най-голямата туристическа регата по река Дунав акостира в старопрестолния Видин

Сподели: 

За поредна година най-голямата туристическа регата по река Дунав акостира във Видин. По традиция, Община Видин организира тържествено посрещане на участниците в тазгодишното издание на гребния поход ТИД 2023 г. Събитието се състоя пред Епиграфския център в близост до средновековната крепост „Баба Вида“.
Заместник-кметът на Видин Борислава Борисова приветства от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име гребците с „добре дошли“. „Радвам се, че за поредна година Видин е домакин на регатата по река Дунав. Вярвам, че в рамките на тези два дни ще успеете да разгледате богатото ни културно-историческо наследство, с което се гордеем. Убедена съм, че всеки един от Вас ще си тръгне от нашия град с прекрасни спомени“, каза Борисова. Заместник-кметът пожела на участниците здраве, положителни емоции и попътен вятър.
Танцьори от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ поднесоха изненада на гостите на Видин.
Представителят на Българската федерация по туризъм Артьом Цветанов благодари на Община Видин за гостоприемството. Той обяви, че до момента има над 130 участника в регата.
Борислава Борисова подари рекламни материали на Община Видин на Артьом Цветанов, както и на ръководителите на групите от участващите държави – Нидерландия, Австрия, Испания, Швейцария, Румъния, Унгария, Сърбия и Канада. Заместник-кметът удостои с грамота Красимир Павлов от Варна, който гребе за 50-и път в участъка от Видин до Силистра. За поредна година Община Видин, съвместно с Регионалния исторически музей, организира туристическа обиколка за участниците в регатата, за да разгледат забележителностите на нашия град, сред които вече и реновираната Видинска синагога, превърната в Културен център „Жул Паскин“.
Международната туристическа регата ТИД (TID – Tour International Danubien) стартира на 25-ти юни 2023 г. от град Инголщат, Германия. Преминава през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. Гребците трябва да изминат 2516 км за 74 дни. За 66-и пореден път България е домакин на етапа „Ново село – Силистра“ (509 км), който през настоящото издание на регатата ще бъде изминат в периода от 13 до 27 август.