Най-младият участник извади кръста в Монтана

Сподели: 

18-годишният Мартин Васко Миланов извади Богоявленския кръст в Монтана. Той е възпитаник на ФСПГ „Васил Левски”. Спортува активно. Тренирал е футбол и кикбокс. Сега се занимава самостоятелно с фитнес. „Посвещавам победата на дядо ми Йордан. Макар че той не е сред живите, днес е неговият имен ден” – каза Мартин.

Мартин Миланов се конкурира с още 15 смелчаци. Само те, от предварително записаните 29-има, дръзнаха да скочат в ледените води на езерото в парк „Монтанезиум“. Ветеран в традиционния ритуал беше 52-годишният Замфир Борисов. Температурата на въздуха днес, Йордановден, беше 1 градус под нулата.

Всички участници в „спасяването” на Кръста бяха благословени от архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия. Те получиха от Община Монтана по 20 лв. като поощрение за тяхната съпричастност към големия християнски празник и към традицията. Мартин бе възнаграден със 100 лв. от заместник-кмета на община Монтана Тихомир Антонов. Младежът получи подарък и от областния управител Росен Белчев.