Намаляване на завършващите седми клас ученици отчитат във Враца

Сподели: 

Седмокласниците, които завършват тази година в област Враца, ще са по-малко с 4 % спрямо тези от миналата година и това създава проблеми при определянето на броя и сформирането на паралелките в VIII клас, каза началникът на Регионалното управление – Враца Лорета Колева по време на заседание на Постоянната комисия по заетост, на което беше представен Държавния план-прием за учебната 2024-2025 г. в областта. 

Според Колева най-сериозно е положението в община Мизия, където VII клас ще завършат 23-ма ученици спрямо 49 миналата година. Намаление на бройката се наблюдава и в община Враца, където тази година се очаква да завършат 562-ма седмокласници, което е с 33-ма по-малко в сравнение с предходната учебна година.

Единствено в общините Мездра и Борован бройката на тазгодишните седмокласници нараства спрямо миналогодишните. В Борован те са с 16 повече, а в Мездра – с 32-ма.
Според справката, предоставена от РУО-Враца, общо в областта в момента в седми клас се обучават 1443-ма ученици, като броят им е с 58 по-малко спрямо завършилите през 2023 г.