Напредва ремонтът на пътя Ружинци – Черно поле

Сподели: 

Ремонтът на пътя за Черно поле стартира в края на миналата година, но поради лошото време беше спрян, сега след като времето позволява започнаха основните дейности по изкопаване на коритото за полагане на камък, неговото трамбоване и валиране, каза за вестник “НИЕ” Александър Александров - кмет на Община Ружинци. Участъкът е с дължина около 6,5 км и е част от път IV-10011„Път I-1 (Е79) - Черно поле -Смирненски“ (ляво отклонение от Път Е79).

„През  седмицата се очаква машина да положи последният слой камък, който ще бъде валиран и веднага след това и първият слой асфалт за покритие на пътя. След това ремонтните дейности  продължават с изграждането на канавки и водостоци. Предвидените канавки са два вида – земно изкопни и около 3 км. циментови. Целта на канавките е да спрат водата, която се намира в слоевете земя в полето и подкопава самия асфалт. Две са основните причини за разрушаването на пътя, а именно водата в почвата и тежкотоварните машини на земеделските производители. За уплътняване на пътя се предвиждат няколко слоя асфалт. Предвиждат се три водостока и канавки през цялото трасе.“

За разрешаването на проблема с тежкотоварните и извънгабаритни машини е говорено с представители на тези фирми да се измисли вариант за обходен маршрут, допълни Александров. 

„В рамките на месец април се предвижда полагане на първия слой асфалт, след което водостоците и канавките, както и банкетите от двете страни на пътя. Идеята е да се затвори пътя и той да се направи изцяло, а не на две части, за да не се създават предпоставки за отлепване на един от слоевете асфалт. Ще е необходимо да се използват други маршрути за преминаване, но с идеята пътя да се направи качествено.“ 

Очаква се ремонта на тази част да бъде завършен преди крайния срок – до началото на лятото, а една част от пътя (1,9 км), където се свързва пътя няма да бъде ремонтирана, тъй като влиза в проекта на магистралата. 

Целта е през следващата година да се заделят средства за ремонта на всички подходи към всички села, за да се запазят пътищата.

Завършен е основният ремонт на Детската градина в село Дреновец, каза още Александров. 

„Шпакловани и боядисани са всички стени и тавани на всички помещения на двата етажа на сградата. Поставен е ламиниран паркет във всички помещения- три занимални, три спални помещения, един физкултурен салон и столова. Санитарните възли са подменени изцяло, поставени са щори във всички помещения, сменена е входната врата.“

Община Ружинци продължава да работи за подобряване на условията на работа на своите служители

Довършва се ремонта на три участъка на покрива на сградата на общинска администрация Ружинци. Също така в довършителен етап е и ремонта на тоалетната на първия етаж, която се ремонтира съобразно изискванията за достъп на хора с увреждания, допълни кметът на Общината.
Закупен е нов бус за нуждите на общинска администрация 8+1 и през седмицата ще бъде доставен още един закупен автобус 17+1 за транспорта на служителите.  Закупените транспортни средства са втора употреба и са на стойност съответно 24 000 и 36 000 лева. Целта е да се осигурят по-добри условия за работа на служителите, допълни Александров.