Напрежение на общото събрание на СК „Ванто“

Охрана не допусна желаещи да присъстват
Сподели: 

При голямо напрежение премина Общото събрание на Спортен клуб по кану-каяк „Ванто-Видин“, което се проведе на 12 декември. Съгласно публикуваното в Държавен вестник съобщение за свикване на Общото събрание, в дневния ред беше включен избор на нов председател на Управителния съвет и приемане на нови членове. Причината за създалото се напрежение беше, че част от желаещите да присъстват на Общото събрание, не бяха допуснати да влязат в залата от застаналите на вратата доста едри мъже. Не беше допуснато и присъствието на медии. Но някои от членовете на Управителния съвет, по чиято инициатива беше свикано Общото събрание, излизайки от залата, заявиха, че вътре е имало хора, които не са редовно избрани членове на спортния клуб, но са участвали в гласуването.

„Възмутен съм, че не сме допуснати доста хора – както виждате, има охрана… Допускат само на сегашния председател – Юрий, хората, нас не ни допускат и то е ясно какъв ще бъде изборът“, каза Калин Каменов, баща на момиче, което тренира в клуба. „Харесва й спортът, обаче нещата са такива, че аз се замислям вече да спра детето си от тренировки, заради това, което наблюдаваме в момента“, сподели Каменов.

Спортен клуб „Ванто“ е регистриран като сдружение с нестопанска цел и се управлява от Управителен съвет и Общо събрание. Една от точките в дневния ред на проведеното на 12 декември Общо събрание беше приемане на нови членове на сдружението – оказа се обаче, че в залата не бяха допуснати и хора, чиито молби за членство трябваше да бъдат разгледани, разказаха самите те. „Имахме желание, подадохме заявления да бъдем приети – както уставът изисква. Искаме да участваме в живота на този клуб, защото в крайна сметка там се възпитават децата ни – училището си е училище, но опитът, който черпят в този клуб, е много голям и самодисциплината, която получават, е нещо много важно за един млад човек“, сподели Десислава Петрова, майка на трениращо в Спортен клуб „Ванто“ дете.

Повикана беше и полиция, която да констатира факта, че има охрана, която не допуска хора да присъстват на Общото събрание.

В крайна сметка след края на Общото събрание стана ясно, че досегашният председател на Управителния съвет Юрий Йорданов остава на тази позиция. Напускайки залата, той заяви, че не е имало охрана, а пропускателен режим, за да не бъдат допускани хора, които не са членове на сдружението и че така се е практикувало винаги досега на общи събрания. „Няма логика да има човек вътре, който няма право да гласува. Така сме преценили – така всички преценят, не само ние“, каза Йорданов.

Излизайки от залата, Венцислав Велков, член на Управителния съвет, разказа, че на заседанието са присъствали 24 души, които са гласували, макар да не са членове на сдружението. „Аз познавам тези хора, но те не са членове на сдружението – те са състезатели, деятели, познати, но не са членове на сдружението, нямам идея как ги допуснаха от охраната“, коментира Велков. Той беше категоричен, че нито в един момент Управителният съвет не е взимал решение да се вика охрана за Общото събрание и да не бъдат допускани хора.

„Чух отчета на Юрий Йорданов, който беше пет изречения – това изобщо не е отчет за мен… Да не говорим, че няма провеждани Общи събрания – поне аз не знам да има“, коментира Борис Георгиев, член на клуба и човек, който има зад гърба си две участия в олимпиади и 11 участия в световни първенства, доайен на кану-каяка във Видин.

На Общото събрание трябваше да бъде гласувано влизането на Николай Цветков в Управителния съвет на клуба, както и като член на самото сдружение. Цветков обаче беше един от хората, които не бяха допуснати да влязат на събранието. Николай Цветков обясни, че е помагал неведнъж на клуба – включително е предоставил специално ремарке, с което да бъдат транспортирани лодките. „Именно заради това, че съм помагал нееднократно на клуба, поискаха да ме вкарат в Управителния съвет“, обясни Николай Цветков. Той заяви, че по негова информация единствено сегашният председател на Управителния съвет на Спортен клуб „Ванто“ има достъп до банковата сметка на сдружението и затова се обмисля как може да бъде предизвикана финансова проверка – да се види как досега са харчени парите, които клубът е получавал, включително като субсидия от Община Видин.

Според Устава на сдружението, „нови членове на Спортен клуб „Ванто“ – Видин се приемат с решение на Управителния съвет, което подлежи на одобрение на първото следващо Общо събрание“, подчерта адвокат Соня Иванова. „Не би ми минало през ума – когато става въпрос за сдружение с нестопанска цел, което е регистрирано в обществена полза, да правиш такива неща…“, коментира юристката.

В тази връзка Стефан Илиев, член на Управителния съвет на Спортен клуб „Ванто“ – Видин, беше категоричен, че в проведеното на 12 декември Общо събрание са участвали хора, които не са редовни членове на сдружението, защото не се е провеждало Общо събрание, на което да бъдат одобрени техни молби за членство, както е по устав. Илиев беше категоричен, че ще обжалват в съда проведеното Общо събрание, защото считат, че то не е законно проведено, тъй като в гласуването на решенията са участвали хора, които нямат това право.

Цирк – така недопуснатите да присъстват на Общото събрание определиха случилото се. Под влияние на събитията, някои родители заявиха, че повече няма да пускат децата си да тренират, разочаровани от това, на което станаха свидетели.

„НИЕ“ ще продължим да следим развитието на ситуацията около клуба, за да информираме нашите читатели какво се случва във видинското гребане – спорт, с огромни традиции, но, към момента, с неясно бъдеще.