Народността не пада, там дето знанието живей…

Във Видин тържествено бе отбелязан 24 май
Сподели: 

Преподаватели, ученици, дейци на културата бяха отличени във Видин на 24 май. Програмата за отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност по традиция започна с шествие, което премина през центъра на града. 

По традиция празничната церемония се състоя на откритата сцена пред Художествената галерия. В нея се включиха представители на местната и държавната власт, на духовенството и образованието. 

Приветствие поднесе заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова. „24 май идва със своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник – денят, в който честваме българската азбука, просвета и култура, ден на славянската книжовност“, каза заместник-кметът. „Всички ние, видинчани, посрещаме светлия празник със заслужено самочувствие и вълнение от постигнатото, а основанията за това са обновена и обогатена материалнo-техническа база на образователни и културни институции, спечелени призови места в национални и международни конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта, защитени проекти“, посочи Борислава Борисова, като честити празника на всички граждани на Видин. 

„Като празнуваме с признателност и искрена любов към светите братя Кирил и Методий и всички добросъвестни труженици на родната ни просвета и култура, ние искрено се надяваме и молитстваме да опазим и пребъдем в завета на нашите първоучители, така че слушайки словото що от Бога да дойде, допринасяме за лично и обществено благоденствие“, каза в словото си Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. 

Днес е празник на българщината; ден, който неизменно ни връща към корените на нашата духовност, изпълва ни с национално гордост и ни обединява, отбеляза началникът на регионалното управление на образованието Веселка Асенова. „В нашата страна светилникът на книжнината не е изчезвал никога, защото винаги е имало и ще има българско училище и български книги“, подчерта тя. 

По случай празника бяха отличени изтъкнати учители и деятели на културата и изкуството, с принос в развитието и утвърждаването на българското образование и култура. Отличия получиха и ученици, постигнали значими успехи в учението. 

За поредна година Регионалното управление на образованието връчи традиционната награда „Антим I Видински“ – получи я зрелостничката от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Светлозара Галинова Златанова.