Народното събрание избра Николай Денков за министър-председател на България

Сподели: 

Народното събрание избра Николай Денков за министър-председател на Република България. Депутатите одобриха предложената от него структура на Министерски съвет и избраха членовете на правителството.
Кандидатурата на Николай Денков за министър-председател на Република България подкрепиха 132  народни представители, а 69 бяха против.
„За“ структурата на новия кабинет гласуваха 132 депутати, против бяха 69. Според нея правителството ще има един заместник министър-председател.
Съставът на Министерски съвет получи одобрението на 131 народни представители от гласувалите 200 депутати.
Мария Габриел беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи, Асен Василев за министър на финансите, Калин Стоянов за министър на вътрешните работи, Андрей Цеков за министър на регионалното развитие и благоустройството, Иванка Шалапатова за министър на труда и социалната политика, Тодор Тагарев за министър на отбраната, Атанас Славов за министър на правосъдието, Галин Цоков за министър на образованието и науката, Христо Хинков за министър на здравеопазването, Кръстю Кръстев за министър на културата. За министър на околната среда и водите беше избран Юлиан Попов, на земеделието и храните - Кирил Вътев, на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков, на икономиката - Богдан Богданов, на иновации и растеж – Милена Стойчева, на енергетиката - Румен Радев, на електронното управление - Александър Йоловски, на туризма - Зарица Динкова и на младежта и спорта - Димитър Илиев.
Новоизбраният Министерски съвет положи клетва пред Народното събрание.