Национален конкурс дава думата на гимназисти

Темата "Защо гласът ми има значение" предизвиква учениците да споделят мнение в три категории
Сподели: 

В общество, в което повече от половината избиратели не упражняват редовно правото си на глас, е изключително предизвикателно училището да развива граждански умения у учениците. Националният конкурс "Защо гласът ми има значение" има за цел да предизвика учениците и техните учители да говорят по темата за право на глас и избор. 

В конкурса са обособени три категории: есе по граждански проблеми; видео с публично изказване; проект за информационна кампания. Крайният срок за участие е 20 април 2024 г. Всеки ученик може да участва с 1 произведение във всяка категория. 

Конкурсът се организира от образователния сайт prepodavame.bg за "Редица изследвания показват, че гражданската активност в България е ниска, дори когато става въпрос за упражняване на основното право за гласуване. Вярваме, че младите хора имат свой поглед по темата и им даваме думата. Колкото по-рано осъзнаем важността на това да упражняваме правата си, толкова по-голям шанс за промяна на статистиките имаме" – споделя Юлия Мишкова, ст. специалист "Проекти" в prepodavame.bg.

Отличените творби ще бъдат публикувани в сайта prepodavame.bg и в европейския портал “Заедно за ЕС”. Учениците и техните преподаватели ще получат грамоти за участие, уведомиха организаторите.