Началникът на ОАИЛ д-р Елисеев за коронавирус инфекцията: Това е коварно заболяване с непрекъснато променяща се клинична картина

Сподели: 

Коронавирус инфекцията е коварно заболяване с непрекъснато променяща се клинична картина. Това заяви за вестник „НИЕ“ началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Света Петка“ д-р Вилхелм Елисеев. Лекарят ръководи и един от екипите, отговарящи за лечението на пациенти с COVID-19, които са в тежко състояние.
Това заболяване освен че е непознато, е много коварно, подчерта д-р Елисеев. „Всичките ми пациенти са с полиурия – това означава, че пишкат четири до шест литра на денонощие, при нормално до два литра. С нисък белтък, с промени във факторите на кръвосъсирването… Непрекъснато тези пациенти трябва да бъдат наблюдавани, да бъде коригирана терапията в динамика“, категоричен беше началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.
„Непрекъснато се променя клиничната картина, при различните болни по различен начин протича. При някои като първоначален симптом първо централната нервна система засяга – с превъзбуда, с безкритичност, с неадекватно поведение: „Аз съм добре, няма нужда от тези неща, тръгвам си…“. В следващия момент затъва до състояние на арефлексия, тоест граничещо с кома – като казвам в следващия момент, това може да стане в рамките на половин-един час. Много бързо се променя клиничната картина“, обясни д-р Елисеев. Допълни, че на практика няма органи или системи, които да остават незасегнати. „Абсолютно всичко се засяга – по различен начин, с различна тежест. Аз в своята практика не съм виждал такова заболяване. То е способно всеки момент да те изненада с нещо“, сподели началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.
Той беше категоричен, че във Видин пациентите се лекуват съгласно световните стандарти. „Ежедневно осъществявам консултации с двама професори в София – професор Темелков, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Александровска“, и професор Иво Петров, кардиохирург в „Сити Клиник“, това са лични мои контакти, споделям с тях какво се случва и обсъждаме нещата“, разказа д-р Елисеев.
Все още в ОАИЛ-2 работят два екипа, които се сменят на 48 часа. При това темпо на работа, силите на медицинските специалисти са подложени на сериозно изпитание. „Засега все още издържаме“ – така лаконично д-р Елисеев коментира натоварването, на което са подложени с д-р Блажев, ръководителят на другият екип в ОАИЛ-2, и с останалите членове на екипите. Д-р Елисеев обясни, че тестовете за коронавирус, направени на двата екипа, са отрицателни. „Ние с д-р Блажев нямаме избор – ще продължим, както казах, докато издържим. А медицинските сестри засега поне до края на месеца ще бъдат същия екип, а след това ще видим да ги завъртим, но и там нямаме голям избор като наличен персонал“, посочи началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.
Той коментира и темата за значителния брой заразени сред работещите във видинската болница. Според него, една от причините е подценяването на ситуацията в първоначалния етап, и то от страна на работещите в болницата. Предпазни средства е имало, може да не са били огромен брой, но е имало, категоричен беше д-р Елисеев. „Още преди обявяването на извънредното положение, в отделението по реанимация, което ръководя, взех съответните мерки, които прецених, че са необходими – с дезинфекция, със санитарно-пропускателен режим, с ограничение на контакти, с маски… всичко, което можех да направя за момента. Те ми се смееха в началото“, сподели д-р Елисеев. „Понеже не сме се сблъсквали с подобен проблем, с такъв вид епидемия – непозната, и всеки се надяваше да се размине, но ето какво се случи“, допълни началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.
Той отбеляза, че за разпространение на заразата е способствало и това, че медицински кадри от редица отделения дават дежурства и в Спешно отделение, тъй като там има недостиг персонала. „Може би истинската причина се крие в липсата на кадри, защото в Спешно отделение, за да може то да функционира, тъй като няма кадри и желаещи да работят там, колеги от отделенията слизаха на смени, дори някои бяха командировани там, а в Спешно отделение на ден се е случвало да минават по 70-80 пациенти – при такъв поток от пациенти и движение на медицинските специалисти от отделения в отделения това е способствало за разпространение на заразата“, обясни д-р Елисеев.
„Около 10-13 март наистина имаше недостиг – не достигаха личните предпазни средства, но имаше такива. Сега, в момента, имаме абсолютно всичко необходимо, друг е въпросът, че много бързо се изразходват“, отбеляза д-р Елисеев. Той даде за пример защитните костюми за еднократна употреба – на ден в ОАИЛ-2 се изразходват около 20-30 комплекта. „Много хора питат където отиват толкова много консумативи. Но ако искаме да сме в състояние да се грижим за болните, няма друг начин. От една страна трябва да лекуваме болните, но от друга страна трябва да се пазим и ние, за да можем да продължаваме да лекуваме пациентите“, посочи д-р Елисеев.
Затова началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение е благодарен на дарителите, които в тази ситуация помагат. Разказа, че голяма помощ оказала фирмата „Рис Рабър България“. „Преди да започне да работи ОАИЛ-2 от фирмата ни предоставиха качествени дезинфектанти, за което изказваме благодарността си“, сподели д-р Елисеев.
В момента подценяване няма, но сред персонала се усеща страх, сподели д-р Елисеев. „Един страх, една паника е обзела персонала, може би я има и сред пациентите – за това говори факта, че те не идват в болницата, тя е почти празна, няма пациенти, за всички отделения говоря. И така е не само във видинската болница, а в цялата страна; медицинските центрове са празни, джи-пи-тата, специалистите в доболничната помощ нямат работа“, отбеляза началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.
Съветът му обаче е хората да не се страхуват при необходимост да потърсят лекарска помощ. „Всеки, който има температура, който има кашлица, който се чувства отпаднал, неразположен, който има някакви стомашно-чревни проблеми задължително трябва да потърси лекар“, подчерта д-р Елисеев.
Според него, носенето на маски също е задължително. От една страна така се намалява рискът болните да заразят здрави хора. От друга, като носим маска по-малко докосваме устата, носа и очите си, а както знаем така основно заразата навлиза в организма. Освен да не си пипаме лицето, друга важна мярка за предпазване от вируса е миенето на ръцете. Д-р Елисеев е категоричен, че все пак отговорността е на този, който е болен – не да се крие, не да се срамува, просто всеки трябва да е отговорен и да пази здравето на околните.